Saltar al contingut principal

PMF dels cursos de l'Aula Virtual

Nombre de lectures: 0

PMF dels cursos de l'Aula Virtual

Autoria

Servei de Formació Contínua i Professionalitzadora de l'EAPC.

Creative Commons License

1. Allau de correus electrònics a la meva adreça electrònica. Què faig?

Si no voleu rebre correus massius a la vostra adreça electrònica, heu de desactivar la subscripció als fòrums a través de dues vies:

 1. Des de la pàgina del fòrum en qüestió, fent clic a Cancel·la la meva subscripció a aquest fòrum que trobareu al menú desplegable d'opcions que apareix a la part superior dreta del fòrum. Cancel·la subscripció
 2. En general, des de les Preferències del Perfil de l'usuari, tal com s'explica al Taller de familiarització amb l'entorn. :-)


↑ Torneu a dalt

2. Com es fa per introduir emoticones?

Podeu fer algunes emoticones combinant caràcters del teclat:


↑ Torneu a dalt

3. Com permetre finestres emergents?

Pot ser que no pugueu accedir a determinades prestacions perquè tingueu bloquejades les finestres emergents (pop-ups). Per activar-les per defecte heu de seguir diferents vies segons el navegador que tingueu.

 1. Firefox (recomanat). Paràmetres | Contingut. Heu de desmarcar la casella on diu Bloca les finestres emergents (aquesta acció afectarà a tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (http://virtual.eapc.cat/).
 2. Google Chrome. Configuració | Mostra la configuració avançada | Privadesa | Configuració del contingut | Finestres emergents. Escolliu Permet que tots els llocs mostrin finestres emergents (aquesta acció afectarà a tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Administra excepcions i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (http://virtual.eapc.cat/).
 3. Internet Explorer. Eines | Opcions d'Internet | Privadesa. Heu de desmarcar la casella on diu Activa el bloquejador de finestres emergents (aquesta acció afectarà a tots els pop-ups de totes les webs que visiteu) o bé fer clic a Configuració i afegir l'adreça de l'Aula Virtual (http://virtual.eapc.cat/).


↑ Torneu a dalt

4. Com puc accedir a les respostes corregides dels qüestionaris?

Podeu veure les respostes corregides quan hagi finalitzat el termini establert per al lliurament del qüestionari. Per fer-ho:

 1. Accediu al qüestionari.
 2. A la nova pantalla feu clic a Revisió
  Revisió
 3. Arribareu al vostre qüestionari, amb les vostres respostes, i hi trobareu marcades en verd les correctes i amb una creu vermella les incorrectes. En la majoria dels casos trobareu, a més, una breu explicació del perquè de la resposta (retroacció).


↑ Torneu a dalt

5. Com puc comprovar que una activitat ha estat lliurada correctament?

El següent procediment us permetrà verificar que una tasca ha estat lliurada o annexada correctament:

 1. Accediu a la tasca de la qual vulgueu verificar si s'ha lliurat correctament.
 2. Verifiqueu que a l'apartat Estat de la tramesa apareix S'ha tramès per qualificar (el text ha de tenir un fons de color verd). Observeu també la data de la Darrera modificació: aquesta data certifica el dia i l'hora del lliurament de l'activitat a l'Aula Virtual. Recordeu que mentre la tasca estigui oberta podreu modificar-la o substituir el fitxer lliurat. Si no hi apareix cap data, vol dir que l'activitat no està lliurada.

Estat de la tramesa


↑ Torneu a dalt

6. Com puc enllaçar una part del text a una pàgina web?

D'això se'n diu introduir un hipervincle.

 1. Obriu en una pestanya l'adreça web que vulgueu referenciar, p.ex. www.eapc.cat (És important que treballeu així, perquè tindreu constància que la pàgina a què voleu remetre funciona de debò).
 2. Copieu (Crtl+C) l'adreça de la barra del navegador (Firefox, Explorer o el que utilitzeu).
 3. Torneu a la pestanya on teniu obert el quadre d'edició del curs.
 4. Seleccioneu la paraula o seqüència de paraules que vulgueu enllaçar.
 5. Amb la selecció activada (seqüència en taronja), feu clic a la icona Enllaç Insereix enllaç.
 6. S'obre una finestreta emergent on haureu d'enganxar a l'apartat URL de l'enllaç (Ctrl+V) l'adreça que heu copiat prèviament.
 7. Opcionalment, podeu triar Obre en una finestra nova —recomanable per evitar responsabilitats legals per enllaços a tercers i per no perdre la referència de la pàgina de l'Aula Virtual—.
 8. Feu clic a la pastilla Crea enllaç.
 9. Si tot ha anat bé, l'enllaç s'ha fet i ha quedat de color vermell.


↑ Torneu a dalt

7. Com puc penjar un fitxer en una tasca?

Per fer una tasca tipus tramesa d'arxiu és preferible que utilitzeu el navegador Firefox o bé Google Chrome, perquè de vegades l'Internet Explorer no ho permet segons la versió que tingueu.

 1. Dins de la tasca, feu clic al botó Afegeix la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.
 2. Cliqueu a la icona de l'esquerra Afegeix.
 3. Quan s'obre la finestra Selector de fitxers cliqueu el botó Tria un fitxer i seleccioneu del vostre ordinador l'arxiu que vulgueu annexar.
 4. Doneu-li un nom, cliqueu el botó Penja aquest fitxer i ja l'haureu pujat a Fitxers de la tramesa.
 5. Per annexar-lo a la tasca cliqueu el botó Desa els canvis i veureu que el fitxer us apareix com a tasca lliurada.

Penjar fitxers en tasques

Si dins del termini de lliurament de la tasca voleu substituir el fitxer:

 1. Cliqueu el botó Edita la tramesa i s'obrirà la pantalla Fitxers de la tramesa.
 2. Cliqueu damunt del fitxer i a continuació el botó Suprimeix.
 3. El fitxer s'haurà eliminat i ja podreu tornar a fer els passos anteriors per pujar el nou fitxer.

Quan la versió del fitxer sigui la definitiva, cliqueu el botó Trametre tasca i l'enviament serà definitiu (ja no hi podreu fer més canvis).


↑ Torneu a dalt

8. Copio el text al quadre d'edició i m'apareix desconfigurat. Què faig?

Els problemes amb què us trobeu venen del procediment que seguiu. Tots els recursos per escriure en línia estan pensats per a això: per escriure en línia. Si feu copia i enganxa des d'un processador de textos, especialment si és des del Word, arrossegueu la codificació que hi ha al darrere del format (no la veieu però hi és) i el quadre d'edició de l'Aula Virtual no la llegeix.

Què podeu fer, doncs?

 • Opció a (la millor): Escriviu directament a l'editor en línia, utilitzant les icones corresponents per donar el format que vulgueu.
Acostumeu-vos a escriure en línia.
 • Opció b (no tan bona): Escriviu al vostre processador de textos, però sense introduir-hi elements de format (vinyetes, negreta, cursiva, hipervincles…). Copieu i enganxeu i doneu format amb les icones del quadre d'edició, que trobareu a l'editor. Si feu clic a la icona Més opcions, apareixeran més opcions.


↑ Torneu a dalt

9. El vídeo s'encalla. Com ho puc arreglar?

No és cap problema del vídeo, sinó de la velocitat de la connexió que esteu utilitzant.

Proveu-ho en un altre moment o des d'una altra connexió amb més velocitat!


↑ Torneu a dalt

10. Em surten caràcters estranys. Què faig?

 • Per al navegador Firefox, heu de seguir la via Visualitza | Codificació de caràcters | Unicode (UTF-8) → aquesta és l'opció que heu de tenir marcada.
 • Per a l'Internet Explorer, Visualització | Codificació | Unicode (UTF-8) → aquesta és l'opció que heu de tenir marcada.
 • Per al Google Chrome, feu clic a la icona de configuració que trobareu a l'angle superior dret de la interfície del navegador. Seguiu la ruta Preferències | Avançat | Contingut web/Personalitza els tipus de lletra | Codificació | Unicode (UTF-8).


↑ Torneu a dalt

11. Llibreta d'apunts electrònica?

La millor manera d'aprendre en un curs virtual no té secrets: cal seguir la fórmula tradicional de confeccionar-se uns bons apunts. Com? Doncs fent-vos la vostra llibreta electrònica d'apunts.

Passos a seguir:

 1. Obriu-vos un document de text i deseu-lo amb el nom del curs al vostre ordinador. Si voleu compartir-lo (cosa que és una pensada excel·lent ;-)), obriu-vos-el a Google Drive (http://drive.google.com). En aquest cas, cal que tingueu un correu de Gmail (és de franc, però no convé deixar-hi dades ni personals ni compromeses: Google és una gran empresa, però viu de la publicitat personalitzada que insereix als seus serveis que estan sota legislació dels EUA).
 2. Obriu els materials del curs i llegiu-los.
 3. Seleccioneu-hi la informació rellevant.
 4. Copieu-la (seleccioneu i premeu les tecles Control+C, alhora) i enganxeu-la (tecles Control+V, alhora) al vostre document de text.
 5. Doneu coherència al vostre document de text i afegiu-hi, si ho creieu convenient, esquemes.

Que tingueu un bon aprenentatge, optimitzant al 100% els recursos digitals al vostre abast! :-)


↑ Torneu a dalt

12. No em puc imprimir els continguts. Per què?

Els continguts de consulta dels cursos del catàleg de l'EAPC s’actualitzen periòdicament i estan disponibles en diversos formats dissenyats especialment per ser llegits en la pantalla d’un ordinador o d’un dispositiu mòbil. No estan pensats per ser impresos i per això no s’ofereixen en un format imprimible.

Un cop tancats els cursos virtuals, podeu consultar els continguts des de l'Espai de formació oberta on trobareu materials de diferents funcions publicats en obert amb llicències Creative Commons.

Green CC0 Us recomanem de manera general que abans d'imprimir un document us assegureu que és realment necessari.


↑ Torneu a dalt

13. No puc entrar la meva imatge al perfil. Què faig?

Fixeu-vos que la vostra imatge no tingui un pes molt elevat. La mida recomanada i suficient es 20kB aproximadament.

Si canvieu una imatge per una altra i tot i que deseu els canvis comproveu que encara us apareix l'anterior, forceu l'actualització de la pàgina (F5).


↑ Torneu a dalt

14. No puc veure el vídeo. Què faig?

Segurament us heu d'instal·lar algun connector (plugin). El més habitual per visualitzar vídeos, animacions i jocs en els navegadors és el connector de Flash. Aquí trobareu les indicacions per instal·lar-vos-el en Firefox.

Us recomanem que feu servir el navegador de programari lliure Firefox. Aquí trobareu les seves característiques principals i us el podreu descarregar sense problemes de llicències i amb absoluta compatibilitat amb els diferents sistemes operatius: Linux, Mac o Windows. I des de Softcatalà us podeu descarregar aquest navegador i altres en català.

Sovint tindreu el connector necessari instal·lat i només serà qüestió d'actualitzar (F5 del teclat) la pàgina web o de confirmar, en el missatge emergent del navegador, que el voleu utilitzar. Sabreu que no el teniu instal·lat quan no pugueu veure el vídeo i us apareixeran (en un missatge emergent del vostre navegador o en l'espai on s'hauria de visualitzar el vídeo) indicacions sobre quin connector necessiteu i confirmació d'instal·lació. Una altra opció és descarregar-vos un complement de Firefox a Add-ons for Firefox.


↑ Torneu a dalt

15. M'ha desaparegut el bloc lateral de l'esquerra, què faig?

Cliqueu la icona de les tres ratlles que apareix a la part superior esquerra de la pantalla i tornareu a veure el bloc de navegació. Mostra/oculta el bloc de navegació


↑ Torneu a dalt

16. Puc disposar d'un corrector ortogràfic de català en línia?

Quan editeu en línia, de ben segur que enyorareu el corrector ortogràfic.

Si disposeu del navegador Firefox us heu de descarregar el diccionari català, l’eina que us marcarà tots els errors ortogràfics que pugueu cometre en redactar.

Com? Seguiu aquests passos:

 1. Un cop connectats a Internet, obriu el Firefox.
 2. A la pàgina d'Inici, cliqueu a: Complements | Més complements.
 3. Al cercador busqueu "Diccionari català".
 4. Trieu "Diccionari català (general)", cliqueu al botó Instal·la i ja tindreu el diccionari actiu.

A partir d'aquest moment se us mostraran les paraules amb errades subratllades amb una línia de color vermell. Per veure les opcions de correcció cal que feu clic prement la tecla Crtl + el botó dret del ratolí i trieu el suggeriment més adient.

Corrector

Si disposeu del navegador Google Chrome seguiu aquestes indicacions: Ajust de la configuració del corrector ortogràfic.


↑ Torneu a dalt

17. Se m'ha duplicat una intervenció al fòrum. Per què?

En moments en què el sistema va una mica lent, pot passar que envieu un missatge al fòrum (clicant el botó corresponent) però la pantalla no canviï. Llavors com que dubteu si heu tramès el missatge resulta que torneu a clicar el botó "Envia al fòrum". El resultat és que publiqueu la mateixa intervenció dues vegades.

Per evitar confusions, és millor que n'elimineu una: teniu 30 minuts per tornar a editar una de les intervencions i esborrar-la.


↑ Torneu a dalt

Torna a munt