← Bloc 4 |
← Unitat 17 | Unitat 19 →
Unitat 18. Ergonomia ambiental
Amb caràcter general, les condicions ambientals aplicables a qualsevol activitat laboral es troben recollides en el Reial decret 486/1997, de 14 d'abril, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut als llocs de treball.
No obstant això, ens centrarem en el treball amb pantalles de visualització, atès que és una activitat predominant en l'Administració pública i que requereix unes condicions determinades en l'entorn per garantir els nivells màxims de confort de la persona. Tant és així que hi ha una normativa específica que les regula, que ja hem esmentat en unitats anteriors: el Reial decret 488/1997, de 14 d'abril, sobre disposicions mínimes de seguretat i salut relatives al treball amb equips que inclouen pantalles de visualització.
Entre aquestes condicions, detallarem les que fan referència a la il·luminació, el soroll i les condicions termohigromètriques, és a dir, la temperatura i la humitat relativa de l'aire.
18.1 Il·luminació
Al recinte on se situïn els llocs de treball amb pantalles de visualització hi ha d'haver una il·luminació general. La mitjana del nivell d'il·luminació ha d'estar compresa en el rang de 300 lux a 500 lux. Les possibles fonts d'il·luminació individual complementària no poden ser col·locades a prop de la pantalla, per evitar enlluernaments o reflexos. Tampoc no s'han d'usar en cas que produeixin desequilibris de luminància que pertorbin el mateix usuari o els operadors de l'entorn. Per treballar de manera òptima amb pantalles de visualització, la llum natural, si n'hi ha, hi ha d'incidir de manera lateral. Es recomana aquesta orientació respecte a les finestres amb la finalitat esmentada, per evitar els reflexos que provocaria una font de llum situada darrere de la persona i que incidiria directament sobre la pantalla, o bé al davant, que provocaria un enlluernament perquè la llum incidiria sobre els ulls de la persona. Aquestes mesures es poden complementar amb la col·locació de cortines o persianes que evitin la incidència directa de la llum, o mitjançant mampares a les sales que tinguin finestres en més d'una paret. Els llums han de dur incorporats difusors que impedeixin la visió directa de la llum.
18.2 Soroll
Un soroll de nivell moderat no provoca malalties com ara la sordesa, però pot provocar altres alteracions i interferències en el desenvolupament de la feina, en l'atenció i en la comunicació, especialment en les tasques d'atenció al públic. Aquestes interferències poden arribar a fer impossible el desenvolupament correcte d'una tasca en moltes de les activitats realitzades amb pantalles de visualització. Es recomana que el nivell de soroll en aquests llocs de treball sigui tan baix com sigui possible. Concretament, quan es fan tasques difícils i complexes que requereixen concentració, el nivell de soroll no pot excedir els 55 dBA (decibels A).
18.3 Temperatura i humitat relativa
Les condicions de temperatura i d'humitat relativa dels llocs de treball és un factor que influeix directament en el benestar i l'execució de les tasques. Per aquest motiu, esdevenen fonamentals en la configuració d'aquests llocs de treball. És destacable també l'existència de grans diferències en la percepció que les persones tenen de les sensacions de calor i fred. A una temperatura de 24ºC, un grup de treballadors es trobarà en situació de confort, però un altre grup, probablement més reduït, percebrà una sensació de fred; i un altre considerarà que la temperatura és massa elevada. La temperatura recomanada per la normativa per als llocs de treball és de 17ºC a 27ºC. Quan es dissenya un lloc de treball, s'han de tenir en compte les sortides d'aire, de manera que aquest no incideixi sobre l'esquena del treballador o la treballadora.
La sequedat i la picor dels ulls i les mucoses, així com les descàrregues estàtiques, les típiques "enrampades", es poden prevenir mantenint la humitat relativa entre el 30% i el 70%, per a qualsevol de les temperatures compreses dins del rang anterior. No obstant això, amb posterioritat a la normativa que regula aquestes condicions, l'aparició de la lipoatròfia semicircular, una malaltia que afecta el teixit gras de les zones de recolzament del cos, o de les que estan en contacte amb elements metàl·lics, ha fet replantejar aquests valors i actualment els protocols de prevenció d'aquesta malaltia, considerada laboral, recomanen humitats relatives mínimes del 50%.