Saltar al contingut principal

Sistema d'avaluació d'objectius

← Inici | Unitat 2 →

1. Sistema d'avaluació d'objectius: l’acord sobre el nou model de productivitat de la Generalitat de Catalunya

1.1. El complement de productivitat i el nou sistema


EI complement de productivitat és un sistema de retribució variable que té com a finalitat retribuir el rendiment especial, l’activitat extraordinària i l’interès o la iniciativa amb què les persones empleades públiques duen a terme el seu treball, amb l’objectiu final de la millora contínua de les persones i de l’organització.

L’Acord del Grup de Treball de Productivitat del gener del 2024 estableix les bases d’un nou model per determinar la quantia individual que s’ha de percebre en concepte de complement de productivitat, basat en un doble sistema d’avaluació de competències de 360° i d’objectius.* En el cas de l’avaluació dels objectius, l’Acord estableix que els comandaments seran els responsables de determinar i avaluar els objectius de les persones al seu càrrec.

(*) En aquest curs, treballarem la part que fa referència a la implantació del treball per objectius i l’enfocament als resultats i a l’establiment d’un sistema d’avaluació d’objectius.

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya també oferirà recursos d’aprenentatge sobre el sistema d’avaluació de competències 360°.

1.2. Àmbit temporal i definició del sistema d'avaluació d'objectius


El sistema d’avaluació d’objectius que es descriu en l’Acord de productivitat estableix un seguit de pautes d’actuació:

a) Període avaluable

El període avaluable ha de coincidir amb l’any natural. En aquest sentit, cada any, durant el mes de gener, les unitats fixaran els objectius individuals i col·lectius que s’hauran d’assolir al llarg de l’any.

b) Quan cal fixar els objectius?

Durant el mes de gener de l'any que cal avaluar.

c) Quan es verifiquen els objectius?

L’avaluació del grau d’acompliment dels objectius tindrà lloc entre l’1 de gener i el 15 de febrer de l’any següent a l’any avaluat.

d) Com s'acrediten?

Els objectius s’han d’expressar per escrit en un document on també s’han d’especificar els indicadors que acrediten l’acompliment de cadascun dels objectius, així com la seva ponderació.

d) Qui defineix i avalua els objectius?

Defineix i avalua els objectius el càrrec jeràrquic superior immediat, és a dir, els càrrecs de comandament, assimilats o singulars amb personal al seu càrrec, d’acord amb el seu àmbit funcional. Més concretament, en el cas dels càrrecs de subdirecció i assimilats, aquesta definició i avaluació dels objectius seran responsabilitat de l’alt càrrec del qual depenguin.

1.3. Procediment i criteris per determinar la puntuació final


La valoració del personal perquè percebi el complement de productivitat es fa avaluant determinades competències professionals i personals, així com l’assoliment dels objectius determinats per la unitat o l’àrea d’adscripció, segons si es tracta de personal públic que ocupa llocs amb comandament o singulars amb personal a càrrec o de la resta de personal públic.

La puntuació final individual obtinguda del sumatori de les puntuacions assolides en cadascuna de les avaluacions referenciades (competències i objectius) determina el resultat de cada persona treballadora i la percepció, si escau, del complement de productivitat que se’n deriva.

1.4. Elements del sistema d'avaluació d'objectius

De cada treballador/a caldrà definir:

  • 1 objectiu col·lectiu
  • 1 objectiu individual
  • de 2 a 5 actuacions per cada objectiu
  • 1 indicador per cada actuació

Objectiu col·lectiu


Ha de tenir connexió amb la missió i les funcions més rellevants de la unitat i el seu grau d’assoliment serà el mateix per a totes les persones avaluades de la unitat. En funció de la naturalesa de la missió i les funcions de la unitat i dels reptes que tingui per a l’any següent, aquest objectiu col·lectiu podrà ser el mateix per a totes les persones de la subdirecció o àrea.

Els objectius col·lectius són accions orientades a obtenir un resultat per a la unitat en l’any natural i han d’estar relacionats amb la missió i els objectius estratègics de la unitat d’adscripció. Els objectius estratègics seran establerts per les unitats amb rang de subdirecció o equivalent.

Objectiu individual


Ha de tenir connexió amb les funcions que porta a terme individualment la persona avaluada a la unitat.

Els objectius individuals constitueixen accions de gestió o millora del servei públic derivades de les funcions que té atribuïda la unitat amb la finalitat d’obtenir un resultat, i els duu a terme individualment la persona que s’ha d’avaluar.

Actuacions


Internament, cada unitat ha d’especificar entre 2 i 5 actuacions que concretin i desenvolupin els objectius fixats. Cada actuació ha d’integrar un mínim d’un indicador associat.



Indicadors


Actuen com a mesura quantitativa de l’acompliment i han d’estar alineats amb l’objectiu que prèviament s’hagi marcat; per això, els indicadors han de ser específics, relacionats, quantificables i limitats en el temps.

Així mateix, correspon a cada persona avaluadora analitzar i determinar els indicadors de resultat més escaients per comprovar si els objectius s’han assolit durant el període d’avaluació.

Ara que ja coneixes els aspectes més rellevants del nou model de complement de productivitat, compartim amb tu aquesta infografia per tal d’ajudar-te a sintetitzar el sistema d’avaluació d’objectius.


1.5. Puntuació final


La puntuació final que assoleixi la persona avaluada podrà oscil·lar entre 0 i 100 punts.

Els punts es distribueixen entre els dos instruments d’avaluació de la manera següent:

  • Les competències professionals i personals es valoren amb un màxim de 50 punts.
  • Els objectius col·lectius i individuals es valoren amb un màxim de 50 punts.

Les competències i els objectius es valoraran en nivells diferents segons el grau d’assoliment.

L'import màxim es percebrà a partir d'una puntuació total de 90 punts.

Per percebre el complement de productivitat:

  • Les persones en llocs de comandament i singulars amb persones a càrrec han d’assolir, com a mínim, una puntuació total de 65 punts.
  • La resta de personal públic ha d’assolir, com a mínim, una puntuació total de 60 punts.
  • A més, la puntuació corresponent a les competències professionals i personals i la puntuació corresponent als objectius individuals i col·lectius ha de ser igual o superior a 25 punts, respectivament, el que representa un 50% de la puntuació de cada sistema d’avaluació.

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Elaboració: Novembre 2024

Continguts, gestió i coordinació: Servei de Desenvolupament i Gestió del Talent.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza doncs el seu ús amb la condició de:

  • citar-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials;
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

Així mateix, s'inclouen referències a materials d'altres autors i autores degudament consignades, per a l'ús de les quals cal avenir-se a les llicències corresponents.