3.3 Mesures provisionals
En la regulació del procediment administratiu en general, l'art. 56 de la LPACAP està dedicat a les mesures provisionals, el qual resulta en principi aplicable a qualsevol procediment, inclosos els sancionadors. Per la seva banda, la LRJPACat regula també les mesures de caràcter provisional a l'art. 105 (en aquest cas de manera exclusiva per als procediments sancionadors), en el qual s'autoritza a adoptar mesures provisionals per mitjà d'un acord motivat a fi d'assegurar l'eficàcia de la resolució final que es pugui dictar, si les normes legals o reglamentàries que regulen els procediments sancionadors així ho estableixen.
Aquestes mesures es poden adoptar «un cop iniciat el procediment», si bé es preveu expressament la possibilitat d'adoptar-les abans de la iniciació del procediment («mesures provisionalíssimes»), en cas d’urgència inajornable i per a la protecció provisional dels interessos implicats. En aquest cas, però, l'art. 56.2 de la LPACAP exigeix que aquestes mesures provisionalíssimes han de ser confirmades, modificades o aixecades en l’acord d’iniciació del procediment, que s’ha d’efectuar dins dels quinze dies següents a la seva adopció. En cas contrari, quedaran sense efecte.
En tot cas, com que es tracta d'una regulació general i no específica del procediment sancionador, la podeu consultar a l'apartat 5.5.3 sobre mesures provisionals dels continguts en obert del curs sobre procediment administratiu de l'EAPC.
Des de la perspectiva del procediment sancionador, cal deixar clar que les mesures provisionals que s'adoptin, malgrat que poden tenir uns efectes perjudicials per a l'interessat respecte a qui s'adopten, no tenen la consideració de sancions administratives, i per tant no s'apliquen les regles i principis inherents a aquestes (STC 24/1999 jur_tc_sentencia_num._24-1999_de_8_marzo_rtc_1999_24.rtf).
En qualsevol cas, l'adopció de les mesures provisionals s'ha de sotmetre a un seguit de requisits continguts a l'art. 56 de la LPACAP, que es mencionen a continuació.
La finalitat perseguida amb la mesura ha d'ésser assegurar l’eficàcia de la resolució que es pugui dictar, si hi ha elements de judici suficients, i sempre d’acord amb els principis de proporcionalitat, efectivitat i onerositat menor.
No es poden adoptar mesures provisionals que puguin causar un perjudici de difícil o impossible reparació als interessats o que impliquin violació de drets emparats per les lleis. Les mesures provisionals poden ser alçades o modificades durant la tramitació del procediment, d’ofici o a instància de part, en virtut de circumstàncies sobrevingudes o que no es van poder tenir en compte en el moment d’adoptar-les. En tot cas, les mesures s’extingeixen quan tingui efecte la resolució administrativa que posi fi al procediment corresponent.