Saltar al contingut principal

Taller de Familiarització amb l'Entorn

Nombre de lectures: 0

← Mòdul 2 | Mòdul 4 →

Mòdul 3. Navegació, informació i continguts dels cursos

Com ja heu vist, l'Aula Virtual ofereix elements de comunicació, com ara els fòrums, que són els equivalents dels debats o de les preguntes i respostes de la formació presencial.

Hi ha també materials formatius, que són els equivalents dels materials impresos de què disposaríeu en un curs presencial. Tindreu disponible el material confeccionat específicament per al curs i, molt sovint, també trobareu enllaços d'interès o, fins i tot, accés a determinats canals d'informació considerats útils per al seguiment del curs.

D'altra banda, hi trobareu també elements informatius sobre el desenvolupament del curs i requisits per a la certificació que serà interessant que consulteu, especialment a l'inici del curs.

En aquest mòdul, us mostrarem com es navega per l'Aula Virtual i com està estructurada la informació, per tal que sapigueu on i com podreu trobar el que necessiteu en cada moment.


Abans de res: navegar i situar-se

Els meus cursos

En accedir amb les nostres claus d'usuari a l'Aula Virtual, el sistema ens portarà directament a l'apartat "Els meus cursos", on veurem els cursos on estiguem inscrits.

A la part superior disposarem d'una sèrie d'opcions per tal de localitzar fàcilment cursos concrets:

  1. L'opció Tots ens mostra tots els cursos. També podem triar els Actuals, els Futurs i els Passats. En aquest cas, cal que els cursos tinguin la data d'inici configurada correctament. També podem visualitzar els que estiguin marcats com a Destacats o bé els Amagats.
  2. En el camp Cerca podeu introduir paraules clau per buscar un curs en el qual ja estigueu inscrits.
  3. Els cursos es poden mostrar ordenats alfabèticament o bé per data d'accés.
  4. El darrer desplegable ens permet triar com volem visualitzar el llistat de cursos: en format targeta, llista o resum.

Si voleu destacar un curs només cal que cliqueu sobre els tres punts que trobareu a la part dreta de l'element i seleccioneu l'opció Destaca el curs.

La meva pàgina

Aquesta pàgina conté informació d'interès que pot anar canviant en funció de les necessitats, per exemple, hi podeu trobar:

  • Anuncis o avisos de novetats.
  • Un cercador de cursos que permet la cerca per paraula clau d'entre tots els cursos disponibles, malgrat que no hi estigueu inscrits.
  • Accedir als cursos visitats recentment.
  • I altra informació variada, com el calendari o els esdeveniments pròxims, amb indicació d'activitats que tinguin definit dates concretes de lliurament, indicacions sobre els certificats, etc.

Un cop dins del curs

L'estructura de cada curs i la manera de presentar la informació pot variar d'un curs a l'altre. Us exposem a continuació, però, els elements principals i l'estructura més comuna que podeu trobar-hi:

Elements de navegació dels cursos

1. L'índex del curs (menú esquerre)

Icona activació menú desplegable esquerreA tots els cursos, a l'esquerra, se situa el menú desplegable, el qual es pot amagar o mostrar a criteri de cada usuari només clicant sobre la icona de les tres ratlles horitzontals de la part superior esquerra de la pantalla.

Blocs retrets i expanditsAquest menú conté l'índex del curs i és l'eina principal de navegació del curs. Presenta les parts de què es compon (unitats, mòduls o blocs) i els elements que l'integren (continguts, fòrums, activitats, etc.). Cadascuna de les parts es pot replegar i expandir fent clic al cap de fletxa, que es mostra acarat a la dreta, si està retret, i cap avall, si està expandit:

Així mateix, s'hi mostra un cadenat al costat dels enllaços en cas que el curs tingui restriccions d'accés entre blocs i/o activitats.

2. El menú general de l'Aula Virtual

A la part superior de totes les pantalles de l'Aula Virtual es troba el menú general de l'Aula Virtual, que ens permet anar a certs apartats de l'Aula Virtual des de qualsevol banda, com per exemple, al llistat d'"Els meus cursos", on trobareu els cursos on esteu inscrits.

3. El fil d'Ariadna

Si navegueu per dins d'un curs, a sota del menú general de l'Aula Virtual trobareu, a més a més, el fil d'Ariadna, que serveix per situar-vos a dins del curs i navegar entre els seus elements de manera fàcil. El fil d'Ariadna ens indica en quin punt d'un curs sou. Si, per exemple, esteu visualitzant l'enunciat d'una activitat, al fil d'Ariadna podeu veure a quin curs i a quina unitat o mòdul del curs pertany aquella activitat concreta. A més, clicant a sobre de qualsevol dels elements del fil, anireu directament a aquella pantalla, com per exemple, la pantalla d'inici del curs, o la d'inici d'una unitat o mòdul concret.

Fil d'Ariadna inferior

Recomanem fer servir el fil d'Ariadna quan navegueu dins d'un curs, en comptes d'anar enrere amb les fletxes del navegador, especialment quan lliureu activitats.

4. L'espai d'informació general del curs

El trobareu a la part central, a la pantalla d'inici de cada curs, tan bon punt hi accediu. Aquest espai o apartat principal o general del curs pot estar organitzat de diferents maneres. Habitualment, però, incorpora informació bàsica com el títol del curs, una presentació o descripció del curs, espais de comunicació, etc. La informació d'aquest apartat està disponible durant tot el temps que duri el curs.

Generalment, trobareu aquí els Recursos d'informació general del curs, així com tot o part dels Continguts de consulta de la matèria del curs que explicarem amb detall als apartats següents d'aquest mòdul.

També hi podeu trobar els elements bàsics de comunicació, com el Tauler del professorat o d'Avisos i notícies, o el Fòrum de presentacions que hem explicat al mòdul anterior.

A la pàgina d'inici del curs, just a sota del títol, hi trobareu un petit menú d'accés a opcions importants del curs, que voldreu consultar en algun moment:

  • Curs: Aquesta primera opció us permet tornar a la pàgina d'inici del curs (o assegurar-vos que ja hi sou).
  • Participants: Des d'aquí s'accedeix al llistat de participants del curs (per si voleu, per exemple, contactar de manera privada amb els tutors o amb altres companys, tal com us explicarem al mòdul 5 d'aquest taller).
  • Qualificacions: Aquí disposareu d'una fitxa amb el resum de totes les qualificacions i els comentaris que heu obtingut en cada activitat, així com el càlcul i el resultat final (la qual cosa també us expliquem en detall al mòdul 4).

6. Els apartats específics del curs

A sota de l'espai general del curs, podeu trobar altres espais o apartats, de vegades en forma de pestanyes. Generalment, aquests espais reflecteixen l'estructura del curs, tal com consta al pla docent, sigui en forma d'unitats, mòduls o blocs. Dintre de cada apartat trobareu els elements específics: els continguts de l'apartat, les activitats associades, etc.

Pestanyes parts del curs

Per accedir a cada apartat, només cal clicar damunt de la pestanya corresponent, sempre que no trobeu una restricció d'accés específica (obertura en una data concreta, per exemple, marcada amb un cadenat si no s'ha complert). També podeu accedir a cadascun dels apartats des dels enllaços del menú desplegable esquerre, que recordeu que també conté l'estructura del curs i hi dona accés clicant a sobre de l'apartat on vulgueu anar.

L'aspecte d'aquests apartats pot variar, però el més habitual és el de pestanyes que canvien de color quan s'activen o es clica al damunt:

7. Els blocs complementaris del lateral dret (calaix de blocs)

Obre calaix blocsEn alguns casos, tot i que no sempre, els cursos tenen informació complementària en forma de blocs d'informació situats al menú dret de la pantalla d'inici del curs, anomenat calaix de blocs. Aquests apartats o blocs són molt variats tant en les funcions com en el tipus d'informació que proporcionen. El nombre i tipus de blocs depèn de cada curs en particular.

Aquest menú dret, igual com passa amb el menú esquerre, es pot desplegar i amagar, segons la preferència de l'usuari. Per defecte, però, estarà amagat i per visualitzar-lo caldrà fer clic sobre la pestanya de la part superior dreta de la pantalla, just a sota de la capçalera de l'Aula Virtual.

Tanca calaix blocs

No és obligatori que un curs tingui aquests apartats o blocs, per la qual cosa no us ha d'estranyar si un curs concret no en té cap.


↑ Tornar a l'inici del mòdul

Recursos d'informació general del curs

Com ja hem esmentat, solen estar a l'espai d'informació general dels cursos. Es tracta d'una documentació a la qual teniu accés durant tot el curs i que us dona indicacions de suport sobre el seu funcionament.

En aquest espai, trobareu, generalment, un accés al material formatiu íntegre i, potser, a algun altre material de consulta del curs. És el que us haureu d'estudiar o consultar per posar a prova els aprenentatges fent les activitats.

Però, sobretot, tindreu accés a recursos amb informació important que serà convenient que consulteu tan bon punt comenceu un curs i que expliquem en detall a continuació:

El programa del curs

Conté informació general del curs, com els objectius, la relació de continguts, els destinataris, la modalitat, la durada, el tipus de certificació que se n'obtindrà, etc.

El pla docent

Conté la informació rellevant i detallada del curs: durada, dates d'inici i de finalització, mètodes d'avaluació, requisits per tenir dret a la certificació, etc.

També conté el calendari de seguiment del curs, els terminis de lliurament de les activitats i la puntuació associada a cadascuna. Permet fer un cop d'ull global a l'organització del curs i, per tant, a les vostres perspectives de feina.

És molt important que consulteu tant el programa com el pla docent només iniciar el curs per tal de conèixer tota la informació rellevant sobre el seu desenvolupament.
La formació en línia demana autoprogramació de tasques, autodisciplina i seguiment del ritme d'estudi establert. Tingueu present que, en general, les activitats tenen dates concretes de lliurament, i que fora d'aquestes dates ja no tindreu oportunitat de lliurar-les. Tampoc les podeu lliurar per cap altra via alternativa a l'Aula Virtual.


↑ Tornar a l'inici del mòdul

Continguts de consulta de la matèria del curs

Com ja hem esmentat anteriorment, trobareu el material formatiu íntegre del curs en l'apartat d'informació general. Ara bé, podeu trobar altres accessos des dels apartats o pestanyes inferiors, que divideixen el curs en blocs, unitats i/o mòduls.

Els blocs, unitats i/o mòduls es van activant d'acord amb el calendari general del curs (definit al pla docent), i el mateix passa amb les activitats. No s'hi valen pròrrogues.

Sota els epígrafs Continguts del curs, Continguts de consulta o Continguts de la unitat X, trobareu el material en concret. Generalment, serà un enllaç que dona accés a una pàgina web amb els continguts teòrics del curs o d'un mòdul en concret del curs, tot i que també podria ser material d'un altre tipus i amb altres formats.

Per ser sostenibles i assegurar-vos que consulteu la versió més actualitzada, disposeu de la documentació del curs en línia. No està pensada per ser impresa.

Enllaços d'interès

Addicionalment i en funció del curs, us pot aparèixer, a sota dels continguts generals de consulta (o en un bloc específic al lateral dret), un apartat d'Enllaços d'interès o d'Informació complementària, des del qual podeu accedir a espais webs relacionats amb el curs (legislació, notícies, materials d'ampliació, etc.).


↑ Tornar a l'inici del mòdul


← Mòdul 2 | Mòdul 4 →

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autoria: Servei de Formació per a la Generalitat (EAPC).

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza l'ús, doncs, amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials, i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.