Saltar al contingut principal

Procediment administratiu sancionador

Nombre de lectures: 0

2.1 Introducció

En aquesta unitat estudiarem, en primer lloc, la figura de la prescripció, que està vinculada als principis de seguretat jurídica i d’eficàcia administrativa. Així, des de l’òptica del ciutadà, generaria una inseguretat jurídica evident si es permetés que, de manera indefinida i sense cap limitació temporal, l’Administració pogués perseguir una eventual infracció o executar la sanció prèviament imposada. I des de la perspectiva de l’Administració, l’existència d’uns límits temporals en aquesta matèria s’han de connectar amb raons d’eficàcia administrativa.

Estudiarem també aquí la institució de la caducitat, igualment relacionada amb el factor temps, però que cal diferenciar de la prescripció. En aquest sentit, ja d'entrada cal tenir ben clar que mentre que la prescripció té una naturalesa substantiva que provoca l'extinció de drets (a sancionar i a executar la sanció), la caducitat té una naturalesa procedimental, de manera que allò que caduca no és ni la infracció ni la sanció, sinó el procediment sancionador.

Tot allò que estudiarem en aquesta unitat sobre la prescripció i la caducitat cal posar-ho en relació amb la regulació dels termes i terminis administratius, que podeu consultar als continguts en obert del curs virtual de procediment administratiu a la unitat 4.3, sobre el temps en l'actuació administrativa.




<< Inici Unitat 2 | Següent >>

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autoria: Els continguts d'aquest curs han estat elaborats per Carles San José i Amat el 2012, i actualitzats el gener de 2017 per l'autor. Darrera actualització, el 2020, per Carles San José i Amat i Jordi Travé Montseny. Revisions 2023 per Jordi Travé Montseny.

Imatge: DBB Arrow to Arrow, de designbybeck, publicada a openclicart (https://openclipart.org/detail/183929/dbb-arrow-to-arrow) sota llicència de domini públic (Creative Commons Zero 1.0 Public Domain License).

Coordinació tècnica i pedagògica: Beatriu Aguer, del Servei de Formació per a la Generalitat, de l’EAPC.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza doncs el seu ús amb la condició de:

  • citar-ne la font i l'autoria;
  • amb finalitats no comercials;
  • per a fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

En cas que s'incloguin referències a materials d'altres autors degudament consignades, caldrà avenir-se per al seu ús a les llicències corresponents.