2.1 Introducció
En aquesta unitat estudiarem, en primer lloc, la figura de la prescripció, que està vinculada als principis de seguretat jurídica i d’eficàcia administrativa. Així, des de l’òptica del ciutadà, generaria una inseguretat jurídica evident si es permetés que, de manera indefinida i sense cap limitació temporal, l’Administració pogués perseguir una eventual infracció o executar la sanció prèviament imposada. I des de la perspectiva de l’Administració, l’existència d’uns límits temporals en aquesta matèria s’han de connectar amb raons d’eficàcia administrativa.
Estudiarem també aquí la institució de la caducitat, igualment relacionada amb el factor temps, però que cal diferenciar de la prescripció. En aquest sentit, ja d'entrada cal tenir ben clar que mentre que la prescripció té una naturalesa substantiva que provoca l'extinció de drets (a sancionar i a executar la sanció), la caducitat té una naturalesa procedimental, de manera que allò que caduca no és ni la infracció ni la sanció, sinó el procediment sancionador.
Tot allò que estudiarem en aquesta unitat sobre la prescripció i la caducitat cal posar-ho en relació amb la regulació dels termes i terminis administratius, que podeu consultar als continguts en obert del curs virtual de procediment administratiu a la unitat 4.3, sobre el temps en l'actuació administrativa.