Nombre de lectures: 528

El dia 7 d’octubre de 2025 finalitzen la majoria d’autoritzacions de parades de venda no sedentària als mercats municipals de Catalunya. Enfront d'aquesta situació, els municipis es plantegen principalment dues opcions: licitar el conjunt de parades del mercat, ja que acaba el termini inicial de quinze anys, en haver-se amortitzat de forma suficient i adequada les inversions o, per contra, tornar a prorrogar quinze anys més, fins al dia 7 d’octubre de 2040, les parades del mercat de venda no sedentària.

Aquesta situació es planteja arran del que disposa el Decret legislatiu 3/2010 i la disposició transitòria segona de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres. Una altra normativa legal preferent de referència és la Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires, i el Decret 162/2015, de 14 de juliol, de venda no sedentària en mercats de marxants. També hi té un paper important la normativa patrimonial, en concret, el Decret 336/1988, pel qual s’aprova el reglament de patrimoni dels ens locals, i la Llei 33/2003, de patrimoni de les administracions públiques.

L’objecte d’aquest estudi és analitzar el procediment que cal seguir en relació amb les dues opcions.

La primera opció i la més fàcil per a un ajuntament és prorrogar les parades del mercat quinze anys més, fins al dia 7 d’octubre de 2040, si el model de mercat actual i el seu mix comercial el satisfà, com a comerç de proximitat. La tipologia de parades per regla general es diferencia entre les del sector quotidià alimentari i el no alimentari, equipament de la llar, equipament de la persona (roba, calçat), lleure i cultura, etc.

Per tant, en cas d’exercir la primera opció, la pròrroga, segons el model d'ordenança tipus de mercats no sedentaris de la Diputació de Girona seria:

"Els titulars de les autoritzacions vigents s’han d’adreçar a l’Ajuntament de […] abans del 7 de juny de 2025, amb una antelació mínima de quatre mesos de la finalització dels quinze anys de durada de l’autorització [7 d’octubre de 2025], tal com s’estableix en l’article 15 de la Llei de comerç, serveis i fires; i presentar mitjançant registre d’entrada la sol·licitud de pròrroga corresponent, en la qual han de declarar que continuen complint els requisits que fixen els articles […] [requisits per obtenir l’autorització per exercir la venda no sedentària] i […] [exercici de la venda], d’aquest Reglament.

La sol·licitud normalitzada de la pròrroga estarà penjada a la seu electrònica de l’Ajuntament de […].

El temps màxim per resoldre les sol·licituds formulades és de dos mesos comptadors des de la petició, sens perjudici dels supòsits de suspensió d’aquest còmput, com ara en els casos en què es requereixi la persona sol·licitant perquè esmeni la seva sol·licitud.

La pròrroga s’ha d’atorgar de forma expressa, sense que es pugui entendre que s'ha atorgat tàcitament i per un període màxim de quinze anys.

La manca de resolució expressa en el termini fixat té efectes desestimatoris de la sol·licitud [silenci administratiu negatiu]."

Els requisits per obtenir l’autorització són els següents:

  • Quan es tracti d’una persona jurídica, cal que estigui constituïda legalment i inscrita en el registre corresponent, i el seu objecte social ha d’incloure l’activitat que vol prestar.
  • Quan es tracti de comerciants extracomunitaris, han d’acreditar, a més a més, que estan en possessió dels permisos de residència i de treball que estableix la normativa específica vigent.
  • Cal estar donat d’alta de l’epígraf corresponent a l’impost sobre activitats econòmiques i estar al corrent del pagament de la tarifa o, en cas d’estar-ne exempt, estar donat d’alta en el cens d’obligats tributaris i satisfer les obligacions fiscals, tant estatals com autonòmiques o municipals.
  • Cal estar donat d’alta al règim de la Seguretat Social que correspongui, tant el titular com els treballadors que tingui contractats, i estar al corrent de les obligacions amb aquest organisme.
  • Cal complir tots els requisits que estableixen les reglamentacions específiques aplicables als productes que estiguin a la venda.
  • Cal disposar de la documentació que acredita que es compleix la normativa vigent sobre higiene i manipulació d’aliments, si s’escau, per a la venda dels productes que ho requereixin, segons les disposicions vigents.
  • S’ha de tenir assegurança de responsabilitat civil per una cobertura mínima de 300.000 euros.
  • Quan es tracti de cooperatives, s’ha d’acreditar que tots els socis treballadors estan adscrits en el mateix règim de la Seguretat Social (general o especial de treballadors autònoms), d’acord amb el que s’estableix en els estatuts socials de la cooperativa.
  • Si escau, cal disposar de la targeta de transport.

En cas que el municipi opti per la segona opció (licitar noves autoritzacions), el procediment que cal seguir és aprovar les bases i la convocatòria corresponents per licitar les parades del mercat de venda no sedentària com a noves autoritzacions.

L’òrgan competent per aprovar-les és l’alcalde o alcaldessa de la corporació, ja que les bases esmentades no tenen naturalesa reglamentària, sinó que són un acte administratiu general i, per tant, no cal seguir en la seva tramitació el que disposa l’article 49 de la Llei 7/1985, reguladora de les bases del règim local.

En relació amb aquest expedient, cal tenir en compte els següents aspectes troncals:

  • El procediment d’adjudicació és obert, en règim de concurrència competitiva, mitjançant convocatòria pública, i com a resultat d’un procediment basat en els principis de transparència, imparcialitat i publicitat.
  • En aquestes licitacions no hi ha un preu base de licitació, els adjudicataris han d’abonar la taxa per aprofitament especial de domini públic i la taxa d’escombraries i residus urbans.
  • Els criteris d’adjudicació i valoració principals serien: la qualitat del producte (artesà, ecològic, de proximitat), les característiques del lloc de venda, la gestió comercial i serveis al client, les accions de sostenibilitat del medi ambient (gestió de residus, vehicles elèctrics), l’experiència i la formació. Pot haver-hi, doncs, una combinació de criteris automàtics i subjectius.
  • Es pot crear una llista d’espera per als marxants que no resultin adjudicataris i superin la puntuació mínima exigida als plecs.