Saltar al contingut principal

Procediment administratiu sancionador

Nombre de lectures: 0

1.2 Un repàs als principis de la potestat sancionadora

Com s'ha avançat a la unitat 1.1, els principis que regeixen l’exercici d’aquesta potestat estan regulats als articles 25 a 31 de la LRJSP, als quals es remet l'art. 102.2 de la LRJPACat. Aquests principis estaven abans recollits als articles 127 a 133 de la Llei 30/1992, que com ja s'ha dit, s'ha dividit ara en la LPACAP (relacions ad extra) i la LRJSP (relacions ad intra). Cal advertir però que els principis de la potestat sancionadora no tenen només una incidència ad intra, sinó que clarament despleguen els seus efectes en les relacions amb els ciutadans.

I cal subratllar com a novetat de la LRJSP que tots aquests principis que s’analitzen tot seguit resulten plenament aplicables en l’exercici de la potestat disciplinària per part de les administracions públiques, perquè així ho imposa l’art. 25.3 de la LRJSP, a diferència del que establia anteriorment l’art. 127.3 de la Llei 30/1992.

Per contra, l’art. 25.4 de la LRJSP exclou l'aplicació d'aquests principis en els procediments d’exercici de la potestat sancionadora de les administracions públiques respecte dels qui hi estiguin vinculats per relacions regulades per la legislació de contractes del sector públic o per la legislació patrimonial de les administracions públiques. De fet, en aquests casos no s'exerceix la potestat sancionadora, sinó que la imposició de penalitats és inherent a la relació contractual.

1.2.1 Legalitat

1.2.2 Irretroactivitat

1.2.3 Tipicitat

1.2.4 Responsabilitat

1.2.5 Proporcionalitat

1.2.6 Prescripció

1.2.7 Concurrència de sancions

1.2.1 Legalitat (art. 25 de la LRJSP)

El principi de legalitat està recollit a l'art. 25.1 de la CE en els termes següents: «Ningú no pot ser condemnat o sancionat per accions o omissions que en el moment de produir-se no constitueixin delicte, falta o infracció administrativa, segons la legislació vigent en aquell moment».

L'art. 25 de la LRJSP està dedicat a aquest principi i disposa en primer lloc que la potestat sancionadora s’ha d’exercir quan està reconeguda expressament per una norma amb rang de llei, i amb aplicació del procediment previst per al seu exercici. L'apartat 2n del precepte afegeix que l'exercici d'aquesta potestat correspon als òrgans als quals s’ha atribuït expressament, ja sigui per disposició legal, ja sigui per disposició reglamentària. En aquest punt cal precisar que la competència sancionadora es pot delegar perquè no està expressament prohibida per l’art. 9 de la LRJSP.

Igualment, a diferència del que succeïa anteriorment, també és possible la delegació de signatura en matèria sancionadora a partir de la LRJSP, ja que l’art. 12 no la prohibeix.

La regulació que l’art. 25 fa de la LRJSP del principi de legalitat és en el seu vessant de garantia formal, entesa com a reserva de llei (STC 218/2005 jur_tc_sala_primera_sentencia_num._218-2005_de_12_septiembre_rtc_2005_218.rtf), mentre que l’art. 27 LRJSP el regula en el seu vessant material (principi de tipicitat). En definitiva, que la qualificació d’una conducta com a infracció i la imposició d’una sanció han d’estar expressament previstes en una norma amb rang de llei. Pel que fa a les entitats locals, atesa la seva manca de capacitat legislativa, caldrà tenir en compte el que disposa el títol XI de la Llei 7/1985, en la qual s’ha previst que els ens locals poden, en defecte de normativa sectorial específica, establir tipus infractors i imposar sancions per l’incompliment de deures, prohibicions o limitacions continguts en les ordenances que aprovi a aquest efecte, d’acord amb els criteris establerts a la Llei 7/1985, com ara la limitació de 3.000 € com a quantia màxima de les sancions per infraccions molt greus.

1.2.2 Irretroactivitat (art. 26 de la LRJSP)

El principi d’irretroactivitat de les disposicions sancionadores no favorables està expressament recollit a l’art. 9.3 de la CE, i es troba directament vinculat a un altre principi també recollit en el mateix precepte constitucional, com és el de seguretat jurídica.

En consonància amb aquesta previsió constitucional, l’art. 26 de la LRJSP determina, en primer lloc, que són aplicables les disposicions sancionadores vigents en el moment de produir-se els fets constitutius d’infracció. I tot seguit afegeix que aquestes disposicions produeixen un efecte retroactiu quan afavoreixen «el presumpte infractor o l’infractor […] fins i tot respecte de les sancions pendents de compliment en entrar en vigor la nova disposició». Així doncs, la literalitat del precepte implica que la norma sancionadora més beneficiosa aprovada amb posterioritat a la comissió de la infracció s’aplicarà tant als procediments sancionadors en tràmit com als ja finalitzats; en aquest darrer cas, sempre que no s’hagi acomplert la sanció. Per tant, de la lletra del precepte sembla inferir-se que si la norma més favorable entra en vigor quan la sanció ja ha estat executada (per exemple, si la multa imposada s’ha pagat), no procediria l’aplicació retroactiva.

Aquesta previsió no difereix gaire de la que estava continguda a l'art. 128 de la Llei 30/1992, en el qual l'aplicació retroactiva de la norma posterior més favorable s'havia previst únicament en el cas que beneficiés «la persona presumptament infractora», de manera que la literalitat del precepte semblava restringir aquesta opció als procediments sancionadors en tràmit, atès que, un cop dictada la resolució sancionadora, l'aplicació retroactiva ja no beneficiaria «la persona presumptament infractora» sinó «la persona infractora». El cas, però, és que la jurisprudència majoritària ha tendit a fer una aplicació expansiva d’aquest principi, en el sentit d'ampliar l'àmbit subjectiu limitat a la «persona presumptament infractora» a la «persona infractora», de manera que si en dictar sentència havia entrat en vigor una norma més favorable, l’ha aplicat sense més ni més, amb independència de si s'havia aprovat mentre es tramitava el procediment («presumpte infractor»), un cop dictada la resolució sancionadora («infractor»), o de si s’havia acomplert o no la sanció, és a dir, també quan la sanció ja estava executada. Una mostra d’aquest criteri judicial el tenim en la sentència del TSJC de 22/1/2014 jur_tsjc_sentencia_num._42-2014_de_22_enero_jur_2014_160744.rtf, en què el TSJC rebaixa la sanció imposada de 60.001 euros a 20.001 euros per aplicació de la norma posterior més favorable, cosa que la part recurrent no havia demanat en cap moment. Així doncs, caldrà estar atents a l'aplicació que fan els jutjats i tribunals de l'art. 26 de la LRJSP en allò referent a l'aplicació retroactiva en el cas de sancions ja executades.

Davant la possibilitat que la norma posterior pogués contenir elements a favor i en contra de la persona infractora, la jurisprudència ha declarat que caldrà dirimir si aquesta norma posterior és més beneficiosa en conjunt, i en tal cas s’aplica en bloc o de forma íntegra, incloent-hi allò concret que pogués resultar perjudicial (STC 75/2002 i STS 15/10/2008 jur_tc_sentencia_num._75-2002_de_8_abril_rtc_2002_75.rtf jur_ts_sentencia_de_15_octubre_2008_rj_2008_5730.rtf).

Per acabar, cal destacar la precisió de l’art. 26.2 de la LRJSP in fine, en el sentit que l’aplicació retroactiva es refereix tant a la tipificació com a la sanció, i també als terminis de prescripció.

1.2.3 Tipicitat (art. 27 de la LRJSP)

L’art. 27 de la LRJSP estableix que únicament poden ser considerades infraccions les vulneracions de l’ordenament que estan previstes com a tals infraccions per una llei. Igualment, només es poden imposar les sancions també delimitades per una llei. Per reforçar els efectes d’aquest principi, l’art. 27.1 LRJSP ha afegit l’exigència que les infraccions previstes a la llei es classifiquin en lleus, greus i molt greus. Amb aquesta darrera exigència sembla que es vol assegurar el respecte al que s’ha denominat com a «principi de taxativitat» (STC 166/2012 jur_tc_sentencia_num._166-2012_de_1_octubre_rtc_2012_166.rtf).

El principi de tipicitat està connectat amb el principi de legalitat vist anteriorment, però el de tipicitat no es preocupa del rang de la norma que conté la conducta típica, sinó que existeixi una descripció prou detallada del tipus infractor, per tal de respectar la seguretat jurídica (art. 9.3 CE). És per això que al principi de tipicitat també se’l denomina com a «principi de legalitat» en el seu vessant material –i no formal.

Al seu torn, aquest principi de tipicitat té dues manifestacions. D’una banda, es refereix al fet que el legislador que aprova el catàleg d’infraccions s’ha d'esforçar a fer descripcions precises de les infraccions i sancions (STC 129/2006, STC 162/08 i STC 10/2015 jur_tc_sentencia_num._10-2015_de_2_febrero_rtc_2015_10.rtf), sense que s’admetin els «tipus paraigua» (STC 60/2000 jur_tc_sentencia_num._60-2000_de_2_marzo_rtc_2000_60.rtf) ni clàusules de tipificació general. D’altra banda, es refereix també al fet que l’òrgan administratiu que aplica el tipus infractor i imposa la sanció corresponent no pot fer interpretacions del tipus infractor que resultin «sorprenents o extravagants» (STC 36/2010 jur_tc_sentencia_num._36-2010_de_19_julio_rtc_2010_36.rtf).

L’exigència que la llei contingui els tipus infractors i les sancions corresponents amb un grau de concreció suficient no impedeix la col·laboració del reglament per tal de contribuir a la identificació més correcta de la infracció o la graduació de la sanció. En aquest sentit, l’art. 27.3 de la LRJSP preveu que les disposicions reglamentàries de desplegament «poden introduir especificacions o graduacions al quadre de les infraccions o sancions establertes legalment, que, sense constituir noves infraccions o sancions ni alterar la naturalesa o els límits de les que la llei preveu, contribueixin a identificar de manera més correcta les conductes o a determinar amb més precisió les sancions corresponents».

Finalment, i en consonància amb l’exigència de tipicitat per tal que sigui previsible que davant una conducta determinada serà procedent imposar una sanció determinada, l’art. 27.4 LRJSP afegeix que les normes que defineixen les infraccions i les sancions no són susceptibles d’aplicació analògica. Aquesta previsió està en la línia del que ha declarat amb reiteració la jurisprudència, en el sentit de prohibir en l’exercici de la potestat sancionadora la interpretació extensiva, analògica o inductiva (STC 142/1999 jur_tc_sentencia_num._142-1999_de_22_julio_rtc_1999_142.rtf i STS de 28/05/2009 jur_ts_seccion_2a_sentencia_de_28_mayo_2009_rj_2009_5644.rtf ).

1.2.4 Responsabilitat (art. 28 de la LRJSP)

El primer que cal dir des de l'òptica d'aquest principi és que, a la responsabilitat de les persones físiques i jurídiques, l’art. 28.1 LRJSP hi afegeix també les dels grups d’afectats, les unions i entitats sense personalitat jurídica i els patrimonis independents o autònoms, «quan una llei els reconegui capacitat d’obrar», la qual cosa s’ha de relacionar amb l’art. 3.c) LPACAP. Aquesta ampliació permet sancionar, doncs, comunitats de béns, unions temporals d'empreses o comunitats de propietaris, entre d'altres.

L'element clau del principi de responsabilitat és l’incís final de l’art. 28.1 de la LRJSP, on s'estableix que l’existència de responsabilitat o culpabilitat que ha de permetre la imposició de sanció exigeix que la infracció s’hagi comesa «a títol de dol o culpa», sense incloure ja la menció anterior de l’art. 130 de la Llei 30/1992 a la «simple inobservança».

En aquest sentit, la jurisprudència ha precisat amb reiteració que no estem davant d’un sistema de responsabilitat objectiva, però que procedeix l'exigència de responsabilitat quan s’acredita un incompliment del deure de diligència, deure que s’exigeix amb una intensitat màxima als qui desenvolupen activitats que afecten drets constitucionals (SAN 05/02/2014 jur_an_sentencia_de_5_febrero_2014_jur_2014_53013.rtf). També la jurisprudència ha proclamat que en aquells casos en què s'observa en la persona presumpta infractora un grau elevat d’especialització i/o formació, aquesta circumstància permet inferir l’existència de dol o intencionalitat (STS 21/10/2014 jur_ts_sentencia_de_21_octubre_2014_rj_2014_5172.rtf), sense que calgui apreciar un ànim deliberat d’infringir la norma, amb consciència i voluntat de fer-ho.

Per contra, no s’aprecia l’element de la responsabilitat o culpabilitat en els casos d’error de prohibició o de tipus. Així, no es podria sancionar qui ha actuat conforme a una interpretació jurídica raonable de les normes, encara que sigui errònia (STC 164/2005 jur_tc_sentencia_num._164-2005_de_20_junio_rtc_2005_164.rtf i STS 29/01/2013 jur_ts_sentencia_de_29_enero_2013_rj_2013_1239.rtf); o tampoc quan s’ha actuat amb la convicció de fer-ho conforme a l’ordenament, fruit d’un error induït per l’Administració, a través d’una actuació o inactivitat que genera confusió, la qual cosa s’ha de relacionar amb el principi de confiança legítima. Ara bé, aquest supòsit d’interpretació raonable de la norma, encara que errònia, no seria aplicable quan l’Administració pública ha precisat expressament el sentit o significat de la norma controvertida (SAN 25/06/2014 jur_an_sentencia_de_25_junio_2014_rjca_2014_581.rtf).

També podria operar com a eximent de responsabilitat l’estat de necessitat (art. 20.5 del Codi Penal), o quan s’actua en compliment d’un deure o en exercici d’un dret (art. 20.7 del Codi Penal).

En relació amb el principi de responsabilitat o culpabilitat, s’ha de tenir també ben present el principi de personalitat de les sancions, relatiu al fet que la sanció s’ha d’imposar a la persona que efectivament va cometre la infracció, tret que existeixi una previsió legal que expressament atribueixi la responsabilitat a una altra. No obstant això, s’admeten supòsits de transmissió de responsabilitat en casos de successió d’empreses (SAN 9/12/2013 jur_an_sentencia_de_9_diciembre_2013_rjca_2014_499.rtf i STS 16/12/2015 jur_ts_sentencia_de_16_diciembre_2015_rj_2016_172.rtf), i sobre això cal tenir en compte si la societat resultant tenia ja alguna vinculació (jurídica, econòmica o organitzativa) amb l’entitat infractora en el moment que es va cometre la infracció. També, atesa la importància que la jurisprudència europea atorga a la «unitat de decisió», es pot admetre la transmissió de sancions quan la societat resultant manté –encara que sigui en part- la composició dels òrgans decisoris de la societat anterior.

També en el marc del principi de responsabilitat, l’art. 28.2 de la LRJSP es refereix expressament a que l’exigència de responsabilitat per la infracció comesa –a través de la sanció corresponent- és compatible amb l’exigència de la reposició de la situació alterada a l’estat originari, així com amb la indemnització pels danys o perjudicis causats. I afegeix el precepte que si no se satisfà la indemnització en el termini que es fixi a aquest efecte, cal procedir tal com preveu l’art. 101 de la LPACAP, és a dir, amb el mecanisme d’execució forçosa relatiu al constrenyiment sobre el patrimoni.

L’art. 28.3 de la LRJSP regula els supòsits de responsabilitat solidària en casos en què l’obligació imposada per una norma amb rang de llei correspon a diverses persones conjuntament, i afegeix que en els casos de sanció pecuniària o multa, si resulta possible, s’ha d’individualitzar en la resolució sancionadora la part que correspon a cadascuna, en funció del grau de participació en la comissió de la infracció.

Finalment, l’art. 28.4 LRJSP preveu la possibilitat que les lleis sectorials tipifiquin com a infracció l’incompliment de l’obligació de prevenir la comissió d’infraccions per part dels qui estiguin subjectes a una relació de dependència o vinculació, així com la possibilitat que les dites lleis prevegin la responsabilitat del pagament de les sancions a determinades persones, per les infraccions comeses pels qui en depenguin o hi estiguin vinculats. Aquest podria ser el cas de la responsabilitat dels empresaris respecte de les infraccions comeses pels seus treballadors, o dels pares respecte de les infraccions comeses pels seus fills menors d’edat.

1.2.5 Proporcionalitat (art. 29 de la LRJSP)

Aquest principi es refereix a la necessitat que la sanció s’acomodi a la gravetat i circumstàncies de la infracció comesa, fet que es coneix com a «dosimetria punitiva».

En aquest sentit, l’art. 29.3 de la LRJSP disposa que «s’ha d’observar la deguda idoneïtat i necessitat de la sanció que s’ha d’imposar i la seva adequació a la gravetat del fet», i val a dir que aquest principi l’ha de tenir en compte tant el legislador en el moment de tipificar les infraccions i les sancions com les administracions públiques en l’aplicació de la llei i la imposició de la sanció corresponent.

El primer que disposa l’art. 29 de la LRJSP és que les sancions administratives no poden implicar, en cap cas, privació de llibertat, límit que, com s'ha avançat, ja s’infereix de l’art. 25.3 de la CE, prohibició que s’ha d’entendre dirigida al legislador.

A continuació, l’art. 29.2 de la LRJSP determina que l’establiment de sancions pecuniàries ha de preveure que la comissió de les infraccions no sigui més beneficiosa per a l’infractor que el compliment de les normes infringides, previsió que s’ha de tenir en compte per part del legislador en regular les sancions, però també quan s’imposa la sanció al cas concret, en la graduació corresponent. El que es persegueix aquí és evitar les «infraccions rendibles», és a dir, aquelles en què a l’infractor li surt més a compte cometre la infracció i pagar la sanció corresponent que ajustar la seva activitat a l’ordenament.

L’art 29.3 de la LRJSP disposa que la graduació de la sanció ha de considerar especialment un seguit de criteris que s'hi relacionen, als quals s’hauran d’afegir els continguts en la llei sectorial corresponent. Els dits criteris generals previstos a la LRJSP són els següents:

  • a) el grau de culpabilitat o l’existència d’intencionalitat;
  • b) la continuïtat o persistència en la conducta infractora (aquesta previsió ve a substituir la menció que feia l’art. 131 de la Llei 30/1992 a la «reiteració», que sovint es confonia amb la «reincidència»);
  • c) la naturalesa dels perjudicis causats;
  • d) la reincidència, per comissió en el terme d’un any de més d’una infracció de la mateixa naturalesa quan hagi estat declarat així per una resolució ferma en via administrativa.

En matèria sancionadora és molt habitual que el debat judicial se centri en el principi de proporcionalitat, i això ha donat lloc a molts pronunciaments judicials, entre els quals cal destacar el criteri relatiu a que si la sanció imposada és superior a la mínima prevista per a la infracció, s'haurien de motivar les raons (STS 25/9/2003 jur_ts_sentencia_de_25_septiembre_2003_rj_2003_7199.rtf), tot i que en algun cas s’admet que les dites raons almenys constin a l'expedient (STS 30/6/2006 jur_ts_sentencia_de_30_junio_2006_rj_2006_5896.rtf). També, sobre la graduació de la sanció, la jurisprudència ha declarat sovint que l’òrgan sancionador disposa d’un cert marge d'apreciació, sense que això impliqui l’exercici d’una potestat discrecional (STS 6/5/2008 jur_ts_sentencia_de_6_mayo_2008_rj_2008_2995.rtf i la STSJ del País Basc de 4/4/2014 jur_tsj_pais_vasco_sentencia_num._169-2014_de_4_abril_rjca_2014_5.rtf).

L’art. 29.4 de la LRJSP ha generalitzat una previsió que ja existia en alguna llei sectorial (art. 45.5 LOPD), relativa a la possibilitat de reduir en un grau la sanció a imposar, com seria el cas d’imposar una sanció d’una quantia corresponent a les lleus per una infracció greu. Aquesta opció està condicionada a que ho justifiqui l’adequació deguda entre la sanció amb la gravetat del fet i les circumstàncies concurrents, és a dir, que es preveu de manera molt oberta.

L’art. 29.5 de la LRJSP ha recollit una previsió connectada amb el principi de proporcionalitat, que ja estava continguda a l’art. 4.4 del RD 1398/93, relativa a que si de la comissió d’una infracció en deriva necessàriament la comissió d’una altra, s’haurà d’imposar una sola sanció a la infracció més greu. A aquesta situació se la coneix com a «concurs medial d'infraccions».

L’art. 29.6 de la LRJSP defineix el concepte de la infracció continuada, que ja estava previst a l’art. 74 CP, i ho fa en els termes següents: «La realització d’una pluralitat d’accions o omissions que infringeixin el mateix precepte o preceptes semblants, en execució d’un pla preconcebut o aprofitant una ocasió idèntica».

Una mostra d’infracció continuada la trobem a la STSJ de Galícia de 19/2/2014 jur_tsj_galicia_sentencia_num._100-2014_de_19_febrero_jur_2014_6633.rtf. Per contra, la LRJSP no ha definit les infraccions permanents, que serien aquelles en què no existeix una pluralitat d’accions, sinó que s’inicia una actuació o conducta il·lícita i es manté aquesta activitat (desenvolupament d'una activitat il·legal o «pirata» de manera permanent). En qualsevol cas, les infraccions continuades i les permanents tenen un element comú en allò referent al còmput del termini de prescripció de la infracció, ja que en ambdós casos comença a córrer des que finalitza la conducta infractora.

1.2.6 Prescripció (art. 30 de la LRJSP)

La regulació de la prescripció està inclosa en el capítol de la LRJSP relatiu als principis de la potestat sancionadora. Es tracta, però, d'una figura que adquireix una rellevància especial en la seva aplicació pràctica, atesa la casuística que es genera amb tot allò que es refereix al còmput dels terminis, qüestió que també incideix en la institució de la caducitat, també de gran importància en els procediments sancionadors. És per això que tot allò relatiu a la prescripció -de les infraccions i les sancions- i la caducitat del procediment ho analitzarem a la unitat 2 d'aquest curs, dedicada al factor temps.

1.2.7 Concurrència de sancions (art. 31 de la LRJSP)

L’art. 31.1 de la LRJSP manté la regla tradicional del non bis in idem, és a dir, que no es poden sancionar novament els fets que ja havien estat sancionats en via penal o administrativa, si s’aprecia identitat de subjecte, fet i fonament.

Així doncs, si mentre es tramita un procediment sancionador es té constància de la tramitació d’un procés penal i consta la triple identitat esmentada, procedirà la suspensió del procediment sancionador, atesa la prioritat de l’ordre penal. Així mateix, també d'acord amb la preferència de l'àmbit penal, en cas que l’òrgan administratiu consideri que els fets perseguits podrien ser constitutius de delicte o falta, ha de posar-ho en coneixement de l’autoritat penal, i un cop es conegui que s’ha iniciat el procés penal que correspongui, cal suspendre el procediment administratiu sancionador.

L’art. 31.2 de la LRJSP es refereix al cas en què prèviament un òrgan de la Unió Europea hagués sancionat els mateixos fets, sense concórrer-hi però la identitat de subjecte i fonament, supòsit que ja estava regulat a l'art. 5.2 del RD 1398/93, en el qual es preveia també la possibilitat de suspensió del procediment, cosa que s'ha incorporat ara com a causa general de suspensió dels procediments a l'art. 22.1.c) de la LPACAP. En aquest cas, la sanció prèvia imposada per un òrgan de la Unió Europea cal tenir-la en compte en el procediment posterior, als efectes de graduar (minorar) la sanció a imposar, sense perjudici de declarar la infracció en la gravetat que correspongui.




<< Anterior | Unitat 2>>

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autoria: Els continguts d'aquest curs han estat elaborats per Carles San José i Amat el 2012, i actualitzats el gener de 2017 per l'autor. Darrera actualització, el 2020, per Carles San José i Amat i Jordi Travé Montseny. Revisions 2023 per Jordi Travé Montseny.

Imatge: DBB Arrow to Arrow, de designbybeck, publicada a openclicart (https://openclipart.org/detail/183929/dbb-arrow-to-arrow) sota llicència de domini públic (Creative Commons Zero 1.0 Public Domain License).

Coordinació tècnica i pedagògica: Beatriu Aguer, del Servei de Formació per a la Generalitat, de l’EAPC.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza doncs el seu ús amb la condició de:

  • citar-ne la font i l'autoria;
  • amb finalitats no comercials;
  • per a fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons

En cas que s'incloguin referències a materials d'altres autors degudament consignades, caldrà avenir-se per al seu ús a les llicències corresponents.