4.2 Instrucció del procediment: la prova
Totes les actuacions dutes a terme en la fase d'instrucció del procediment sancionador s'han de regir pel que ha previst la LPACAP per als procediments administratius en general. Així, en aquest punt podeu consultar l'apartat 5.7 sobre la instrucció del procediment, dins dels continguts en obert de l'EAPC sobre procediment administratiu, en tot allò referent als actes que integren la instrucció del procediment (prova, informes, etc.), sense perjudici del que s'indicarà a continuació sobre la prova i les seves singularitats en el procediment sancionador.
Així, és inqüestionable el dret de l’imputat a aportar i proposar les proves que estimi pertinents per a la seva defensa, dret que s’ha d’entendre reconegut expressament per l'article 77.3 de la LPACAP.
La necessitat que en la tramitació del procediment sancionador s’acrediti o provi de forma suficient la comissió de la infracció imputada s’ha connectat amb el dret a la presumpció d’innocència, al qual ja s'ha fet referència a la unitat 3.1 del curs. Sobre això, cal tenir en compte que en el dret sancionador recau sobre l’Administració la càrrega de la prova dels fets que imputa. I fins i tot quan l’Administració disposa d'una acta o un document formalitzats per una persona inspectora (a qui es reconeix la condició d'autoritat) i, per tant, els fets recollits tenen un valor probatori privilegiat si el document compleix els requisits exigits, la persona afectada sempre ha de tenir l’oportunitat de desvirtuar la imputació a través dels mitjans probatoris que consideri oportuns (art. 77.5 de la LPACAP). Cal fer notar que aquest valor probatori reforçat dels fets recollits pels funcionaris, als quals es reconeix la condició d’autoritat, està recollit en termes semblants –no idèntics– a l’article 90 de la LRJPACat.
A banda d'això, en clau de procediment sancionador cal destacar l'art. 77.4 de la LPACAP, el qual disposa que en els procediments de caràcter sancionador els fets declarats provats per resolucions judicials penals fermes vinculen les administracions públiques respecte dels procediments sancionadors que aquestes tramiten.
La prova indiciària
Per acabar, cal referir-se a la prova indiciària o indirecta, que ha estat avalada i admesa tant pel Tribunal Constitucional com pel Tribunal Suprem, en considerar acreditats els fets imputats en un procediment sancionador.