Nombre de lectures: 0

El Reial decret 231/2017, de 10 de març, ha establert un sistema de reducció de les cotitzacions per contingències professionals a les empreses que hagin disminuït de manera considerable la sinistralitat laboral. Aquest sistema, que disposen de manera expressa els articles 97.2 i 146.3 del TRLGSS i que va desenvolupar inicialment el Reial decret 404/2010, de 31 de març, l'han estat utilitzant des de la seva entrada en vigor empreses de diferents activitats, la qual cosa ha incentivat la prevenció dels riscos laborals a escala empresarial. Això no obstant, el sistema l'anterior presentava un excés de càrrega administrativa per a moltes empreses, de manera que la Llei 35/2014, de 26 de desembre, va instar el Govern que hi efectués les modificacions oportunes, que ha donat com a fruit el Reial decret 231/2017.

Per accedir a aquests incentius, les empreses han d'observar els principis de l'acció preventiva establerts a la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, i a més complir els requisits següents:

a) Haver cotitzat a la Seguretat Social durant el període d'observació amb un volum total de quotes per contingències professionals superior a 5.000 euros o haver assolit un volum de cotització per contingències professionals de 250 euros en un període d'observació de quatre exercicis.

b) Trobar-se en el període d'observació per sota dels límits que s'estableixin respecte dels índexs de sinistralitat general i sinistralitat extrema a què es refereixen els apartats 1 i 2 de l'annex II del mateix Reial decret 231/2017.

c) Trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions en matèria de cotització a la Seguretat Social a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

d) No haver estat sancionada per resolució ferma en via administrativa en el període d'observació per la comissió d'infraccions greus o molt greus en matèria de prevenció de riscos laborals o de Seguretat Social. En el supòsit d'infraccions greus, només es prenen en consideració quan hagin estat reiterades durant el període d'observació.

e) Complir les obligacions de prevenció de riscos laborals que, només a l'efecte d'accés a l'incentiu, s'enumeren en els apartats 1-5 de l'annex I del Reial decret 231/2017.

f) Haver informat els delegats de prevenció de la sol·licitud de l'incentiu.

La quantia de l'incentiu és del 5 per cent de l'import de les quotes per contingències professionals de cada empresa corresponents al període d'observació (que és el nombre d'exercicis naturals consecutius i immediatament anteriors al de la sol·licitud necessaris per assolir el volum mínim de cotització requerit, amb un màxim de quatre exercicis), i es pot reconèixer un incentiu addicional del 5 per cent quan hi hagi inversió per part de l'empresa en alguna de les accions complementàries de prevenció de riscos laborals recollides en els apartats 6 i 7 de l'annex I del Reial decret 231/2017, amb el límit màxim de l'import d'aquestes inversions complementàries.

Finalment, aquest reial decret regula el procediment de sol·licitud (que s'ha de fer entre el 15 d'abril i el 31 de maig de cada any) i reconeixement de l'incentiu, així com el seu finançament, l'abonament del qual correspon a l'entitat gestora o mútua col·laboradora amb la qual l'empresa tingui subscrita la protecció de les contingències professionals. Les mútues que presentin la sol·licitud per compte de les seves empreses associades, previ acord amb les empreses que hagin resultat beneficiàries de l'incentiu, poden ser perceptores d'un percentatge a convenir entre les parts, que en cap cas pot superar el 10 per cent de l'import de l'incentiu.

Etiquetes: