Saltar al contingut principal

L'ús docent de la videoconferència i altres eines en línia

Nombre de lectures: 0

← Pissarres col·laboratives | Ressaltar el ratolí →

Anotacions en pantalla

L'ús de programes que permeten prendre anotacions sobre el que està sortint a la pantalla, tenia molt de sentit en les classes presencials, amb la projecció en pantalla. Ara, cada vegada més, a l'hora de fer les classes de forma virtual, els programes de videoconferència que fem servir, com Microsoft Teams o Zoom, porten incorporats aquests sistemes d'anotació sobre la pantalla que estem compartint. Per aquest motiu, actualment potser no tenen la importància que podien tenir abans.

De tota manera, pot seguir sent una eina interessant per no dependre d'aquests programes, ja que, sovint, per exemple si no som l'organitzador de la reunió, podem tenir aquesta capacitat limitada. I al mateix temps podem disposar d'un programa que coneixem i que ens permet estar sempre segurs que podrem fer servir les eines que necessitem, sense dependre de l'entorn de videoconferència en què siguem.

Pointofix

Enllaç: http://www.pointofix.de/download.php
Plataforma: Windows
Preu: gratuït

Programa molt senzill per fer anotacions.

Els menús els podem seleccionar en diferents idiomes, com ara el castellà (no en català), i és molt intuïtiu.

Podem prendre anotacions, dibuixar a mà alçada o bé fer traços geomètrics, símbols, fletxes i línies, disposar d'una lupa per ampliar alguna part de la pantalla, etc. També podem seleccionar el color del llapis i les notes.

Finalment podrem guardar en format imatge (JPG, PNG o BMP) totes les anotacions que ja hem fet sobre la pantalla.

A més, és portable, això vol dir que no cal una instal·lació, sinó que el podem portar en un USB per utilitzar-lo en qualsevol moment, fins i tot en ordinadors en què no tinguem permisos per instal·lar programes.

Comentari

És especialment interessant que sigui portable. Si s'han de fer formacions amb un equip diferent al propi, garanteix que es pugui fer servir.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=-ipahhvu8DI.


↑ Índex de la pàgina

FlySketch

Enllaç: https://flyingmeat.com/flysketch/
Plataforma: Mac
Preu: gratuït

És una eina gratuïta únicament per a Mac. Està disponible en anglès.

Permet, igual que la majoria d'aquest tipus de programes, anotacions a mà alçada, ressaltar el dibuix de formes geomètriques, etc., a més de poder exportar a diferents formats (PDF, PNG, JPEG, etc.).

Comentari

Pot ser una alternativa molt bona per a qui busqui una eina gratuïta per a Mac.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=lXw65oNVkbA.


↑ Índex de la pàgina

Epicpen

Enllaç: https://epic-pen.com/
Plataforma: Windows i Mac
Preu: semipagament

És una altra aplicació d'anotació sobre la pantalla, disponible només en anglès.

Té una versió gratuïta, però limitada només a poder escriure a mà alçada (seleccionant el color i gruix) i a fer una captura de pantalla. Si volem accedir a les eines de text, formes geomètriques, fletxes, etc., haurem d'optar per la versió de pagament (25 € per llicència).

Comentari

Pràcticament totes les funcions de què disposa estan també en qualsevol de les opcions gratuïtes. L'únic argument que podria fer decantar-nos per triar aquesta opció, seria la capacitat multitàctil i el sensor de pressió. Per a usuaris que necessiten aquest nivell de realisme quan anoten en la pantalla, podria ser una opció a tenir en compte. Si no és així, amb les opcions gratuïtes n'hi ha prou. S'ha de tenir en compte que perquè funcioni necessitem una pantalla o una tauleta tàctil.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=niFQPrsDaSk.


↑ Índex de la pàgina


← Pissarres col·laboratives | Ressaltar el ratolí →

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autor: Joan Maria Muntané (Gesem formació i consultoria, SL).

Coordinació tècnica i pedagògica: Servei de Formació per a la Generalitat, EAPC.

La imatge de portada és de Jagrit Parajuli i s'ha obtingut a Pixabay. La resta d'imatges són també lliures de drets.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza l'ús, doncs, amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials, i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.