Saltar al contingut principal

L'ús docent de la videoconferència i altres eines en línia

Nombre de lectures: 0

← Ressaltar el ratolí | Altres →

Control del temps

Si durant una sessió presencial ja és important el control del temps, en una sessió en línia ho és encara més, ja que sovint no pots controlar que els alumnes estiguin realment presents en aquell moment a la classe, i moments com els inicis de les sessions o les pauses es poden tornar especialment conflictius a l'hora de reprendre tots la classe al mateix temps.

A més, en els esdeveniments en línia, solem enllaçar un esdeveniment amb un altre, de forma molt més seguida, i pràcticament no tenim temps de descans entre videoconferències.

Per aquest motiu, la puntualitat, tant a l'hora de començar com d'acabar i durant els períodes de pauses, és especialment important. Tenir a la nostra disposició un simple rellotge, que puguem compartir amb tots els assistents a la nostra reunió, conferència o curs ens serà de molt útil a l'hora de posar ordre en aquest aspecte.

Vclock

Enllaç: https://vclock.com/timer/
Plataforma: web
Preu: gratuït

És un web extremadament simple, i podem seleccionar entre quatre tipus de rellotge o cronòmetre, a més de poder-li afegir un text personalitzat.

És particularment interessant l'ús del cronòmetre de compte enrere quan estem esperant que s'iniciï la classe o estem fent una pausa. Si compartim aquesta finestra al programa de videoconferència que usem, els nostres alumnes podran veure un missatge amb allò que està succeint i el temps que resta perquè es completi.

Podem posar, per exemple, "el curs s'iniciarà a" o "la pausa finalitzarà a" i tindrem el compte enrere que ens indicarà el temps que queda, de manera que tots sabran en tot moment el temps disponible i quan reprendrem la classe.

Comentari

És l'eina perfecta per començar les sessions i les pauses. És recomanable desar-la als preferits del navegador i en iniciar la videoconferència obrir-la i projectar-la fins que comencin.

En el moment de fer les pauses es pot actuar més o menys igual, es pot consensuar amb els alumnes la durada de la pausa, activar el compte enrere i compartir-ho en pantalla. Durant la pausa cadascun pot veure exactament el temps que els queda per poder anar al lavabo, prendre l'aire, etc., i retrobar-se en el moment en què el rellotge arriba a zero.

S'aconsegueix un alt nivell de puntualitat en reconnectar-se.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=PFwpDtjC378.


↑ Índex de la pàgina

Alarmes i rellotge de Windows i Mac

Enllaç: programa de sistema de Windows o Mac
Plataforma: indistinta
Preu: gratuït

Cada sistema operatiu té el seu propi programa de rellotge o cronòmetre, que podrem usar per al mateix efecte, tot i que no en totes podem personalitzar el missatge associat al cronòmetre.

Simplement activarem el cronòmetre o rellotge que ens interessi i compartirem la pantalla a través del nostre programa de videoconferència. L'ús d'aquest tipus de tècniques a l'hora de definir les pauses és molt útil per limitar el temps que hi dediquem i poder reprendre la sessió tots alhora.

Comentari

Compartint el rellotge amb aquest tipus de programes ens evitem compartir tota la barra del navegador, i l'aparença (excepte pels botons de pausa i renovació) és més sòbria.

És recomanable per evitar la compartició d’altres elements del navegador.

Més informació: web d'ajuda de Microsoft Windows.


↑ Índex de la pàgina


← Ressaltar el ratolí | Altres →

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autor: Joan Maria Muntané (Gesem formació i consultoria, SL).

Coordinació tècnica i pedagògica: Servei de Formació per a la Generalitat, EAPC.

La imatge de portada és de Jagrit Parajuli i s'ha obtingut a Pixabay. La resta d'imatges són també lliures de drets.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza l'ús, doncs, amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials, i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.