← Eines | Presentacions interactives →
Presentacions
Tenim molt programes per fer presentacions, alguns molt similars (diapositives que van passant amb transicions i animacions) i d'altres que destaquen perquè donen un enfocament diferent a la presentació. En qualsevol cas, trieu el programa que trieu, amb tots podreu aconseguir una bona presentació, sempre que estigui ben feta.
Diapositives amb una gran quantitat de text il·legible, un continu de transicions sense sentit, música sense coherència, etc., són les típiques presentacions que hauríem d’evitar. Podem caure en aquests errors sigui quin sigui el programa que fem servir.
Per tant, primer de tot, tinguem clar com plantejarem el que volem transmetre, ordenem-ho i organitzem-ho correctament, i no ens obsessionem en efectes estranys difícils d’aconseguir que aporten més aviat poc al missatge que estem comunicant.
És recomanable que us sentiu còmodes amb alguna d’aquestes eines, i us centreu a millorar les vostres presentacions amb una eina, abans de canviar. Però no deixeu de conèixer i investigar altres eines, perquè alguna us pot fer canviar d’opinió o, en algun moment particular, us pot ser interessant.
PowerPoint
Enllaç: https://www.microsoft.com/es-es/microsoft-365/powerpoint
Plataforma: web, escriptori, mòbil o tauleta
Preu: semipagament
Segurament no fa falta presentar-lo. PowerPoint és el programari líder pel que fa a presentacions. Les possibilitats inacabables de transicions, incorporació de música, vídeo, animacions, etc., n'ha fet l’eina més usada per preparar presentacions, fins al punt que s’ha convertit en els anys en un estàndard a aquest respecte. De fet un dels avantatges principals és la gran implantació que té.
Però al marge de les característiques més obvies i visualment destacables, PowerPoint destaca per la integració amb altres programes, com pot ser Excel, per a gràfics, o Microsoft Forms, per a preguntes. I també tenim la integració amb Microsoft Teams, que fa molt fàcil presentar un PowerPoint dins d’una reunió. A més, tenim també opcions de presentació en directe a tota una audiència en remot.
Un altre punt important és la facilitat d’edició col·laborativa dins de Microsoft 365, tant des del programa d’escriptori com des de la versió web. És important recalcar aquest punt, que sovint es presta a confusió:
- Es pot treballar col·laborativament i en temps real, també, des del programa d’escriptori sobre un document del núvol, no només des de la versió web.
- Les versions web formen part de la llicència gratuïta de Microsoft, mentre que per a les d’escriptori (amb permisos d’edició) cal ser usuari de pagament.
Comentari
Si abans comentàvem que és el programa líder de presentacions i les enormes capacitats que té, també és cert que el mateix que l’ha portat a ser el programa líder del sector, ha fet que també s’hagi convertit en un dels més odiats. Hi ha tot un corrent en contra de les presentacions amb PowerPoint, que en realitat, en la majoria de casos, és en contra de les males presentacions en general, sigui amb el programa que sigui.
Si ets dels que vas avorrir i “odiar” aquest programa, potser és el moment que li donis una altra oportunitat. Noves funcionalitats el fan especialment atractiu actualment. A més de l’edició col·laborativa, que pot no ser necessària en molts casos en què treballem pel nostre compte, en sobresurten dues:
- La nova eina de disseny: ens suggereix un disseny de la diapositiva en funció del contingut que hi detecta, perfecte per agilitzar el nostre treball.
- La presentació en directe: podem compartir la presentació amb un codi, i ens genera una sessió en directe perquè tothom pugui visualitzar-la al ritme que anem presentant. Podem fer una transcripció en directe del que anem dient, i traduir-ho també en directe en l’idioma seleccionat. És genial per a temes d’accessibilitat.
Més informació: https://support.microsoft.com/es-es/powerpoint.
Google Slides
Enllaç: https://www.google.com/slides/about/
Plataforma: web, mòbil o tauleta
Preu: semipagament
És l'aposta de Google per desbancar Microsoft PowerPoint. És una de les eines pioneres del treball a través del navegador web i el núvol, que són els seus punts forts.
Destaca la facilitat de treball col·laboratiu i el fet de no dependre de cap programa d’escriptori.
Respecte a les funcionalitats, són les que podem esperar: inserció de tot tipus de contingut (text, imatges, vídeos), transicions, animacions i suggeriments de disseny (si bé una mica bàsics), sense diferenciar-se especialment de PowerPoint.
Poder treballar amb la versió completa amb una llicència gratuïta de Google la fa una opció atractiva.
Comentari
Inicialment era una opció molt atractiva com a substitut de PowerPoint en entorns col·laboratius i de mobilitat i treball al núvol. Amb les millores de Microsoft i la seva política d’oferir gratuïtament les versions de navegador, ha perdut aquestes grans qualitats.
Si bé la quota de mercat de Google, ja que gairebé tothom a Europa disposa d’un compte de Gmail, la pot fer interessant si volem prescindir de les eines de Microsoft.
De totes maneres el que era un dels seus principals arguments inicialment, que no fes falta instal·lar res per fer-lo servir, també es converteix en un dels seus principals inconvenients, perquè molts usuaris continuen demandant poder treballar amb una versió d’escriptori.
Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=lotzX4lNjV8.
Prezi
Enllaç: https://prezi.com
Plataforma: web, escriptori, mòbil o tauleta
Preu: semipagament
Prezi és un llenç infinit on deixar córrer la imaginació. Un espai on podem anar col·locant tot tipus de contingut i després desplaçar-nos per sobre com si estiguéssim viatjant per l’espai, apropant-nos i allunyant-nos cap on vulguem.
La millor manera de veure el que és Prezi i les seves capacitats és amb uns quants exemples. I ens n'ofereixen una galeria plena perquè ens hi inspirem: https://prezi.com/gallery.
Totalment editable en línia i també de forma col·laborativa, ens permet posar-ho a disposició de qualsevol persona a través d’un enllaç. A més, les noves versions incorporen la possibilitat d’integrar Prezi en les principals plataformes de videoconferències, i aconseguir efectes com la superposició de la nostra càmera web amb la presentació, que fins ara encara no estava disponible a les principals plataformes de forma nativa.
Comentari
Feu servir Prezi amb control. És una eina genial però que en "mans equivocades” pot ser una autèntica bogeria. La immensa llibertat de moviments i zooms que ens dona pot arribar a desorientar l’audiència i convertir el que havia de ser una presentació espectacular en un mareig.
Investigueu els exemples i segur que trobareu alguna ocasió en la qual us serà útil.
L'ús no és complicat, però, en ser tan diferent del flux de treball normal de programes com PowerPoint, necessitarem familiaritzar-nos amb la manera de treballar.
És aconsellable que comenceu amb la versió gratuïta fent proves, però si realment us agrada i veieu que li podeu treure suc, haureu de passar a una versió de pagament a partir d’uns 3 € al mes. Amb la versió gratuïta podem crear fins a cinc presentacions, però totes de forma pública, i ja només això pot ser un gran inconvenient si l’hem de fer servir per a ús tant personal com professional. A més, la versió de pagament també us permetrà diferents opcions d’importació i exportació, així com la integració amb Teams, Zoom i altres eines.
Més informació: Tutorial Prezi.
Genially
Enllaç: https://www.genial.ly/es
Plataforma: web
Preu: semipagament
Genially és una plataforma de creació de contingut interactiu de tota mena, tot des d’un entorn web. Ens permet crear presentacions, infografies, qüestionaris, imatges interactives, vídeos, guies, etc.
Si ens centrem en les presentacions, el gran punt fort de Genially és la gran quantitat de plantilles i dissenys que tenim per triar, ja amb interaccions incloses. De totes maneres, una vegada tenim la presentació predefinida, la resta del procés d’edició és força semblant al que pot ser la versió web de Google Slides o Microsoft PowerPoint. S'edita cada diapositiva amb les seves interaccions, i el contingut, per separat.
És un entorn web, on podem treballar de forma individual o col·laborativa, i ens permet generar un enllaç per poder compartir les nostres presentacions.
Igual que passava, per exemple, amb Prezi, la versió gratuïta és força completa, però no deixa crear presentacions o un altre tipus de contingut privadament. La versió de pagament comença a partir de 7 € mensuals.
Comentari
El punt fort de Genially són les plantilles, que fa que dissenyem presentacions d'una manera ràpida, que no haguéssim dissenyat sense ajuda. De fet, si les plantilles i els dissenys preestablerts ens encaixen, ens trobarem com un peix a l’aigua, però si no és així i hem d’acabar retocant fins a l’últim detall ens trobarem com si estiguéssim treballant amb qualsevol programa d’edició de presentacions per diapositives en línia. A més, malgrat que hi ha una versió gratuïta, si fem servir Genially de forma continuada, ràpidament ens veurem amb l’obligació de pagar la llicència, per no tenir tot el nostre contingut accessible públicament.
És aconsellable com un bon recurs d’inspiració, i pot tenir sentit si el feu servir per a altres finalitats més enllà de les presentacions.
Més informació: https://blog.genial.ly/.
Canva
Enllaç: http://canva.com
Plataforma: web
Preu: semipagament
“El disseny a l’abast de tothom”. Aquesta és la filosofia de Canva i això és exactament el que és. Una eina de disseny molt senzilla, per crear qualsevol tipus de contingut o producte, des de logos fins a presentacions, passant per samarretes, publicacions de xarxes socials o objectes per imprimir a sobre.
El veritable potencial de Canva és la gran quantitat de dissenys predefinits que podem reutilitzar per als nostres projectes. No és complicat d'usar i tot funciona a través del seu entorn web. En funció del pla que tinguem, podrem tenir accés a més o menys eines.
Pel que fa a diapositives, més enllà dels dissenys, la forma de treballar és com la de PowerPoint o algun altre programa semblant. S'estructura en diapositives i es pot organitzar el contingut de manera particular per a cadascuna.
Comentari
Si treballes amb Canva per dissenyar altres tipus de continguts o materials, pot ser un bon recurs per seguir treballant en el mateix entorn, i perquè probablement ja estaràs pagant una llicència (la gratuïta es queda curta molt ràpidament). Si no és així, Canva, igual que Genially, pot ser una bona font d’inspiració a l’hora de dissenyar les presentacions en altres entorns.
Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=kdE6ZmT_5MI.