Saltar al contingut principal

L'ús docent de la videoconferència i altres eines en línia

Nombre de lectures: 0

← Presentacions | Ludificació →

Presentacions interactives

Tot i que ja hem vist sistemes de presentacions que combinats amb altres eines de formularis o de ludificació poden dotar les nostres presentacions d'interactivitat amb la nostra audiència, en aquest apartat veurem dues opcions, la finalitat de les quals és justament aquesta, dotar una presentació, ja sigui de forma nativa o com a complement a un altre programa, d'un sistema interactiu de preguntes i respostes.

Aquestes eines poden recollir dades personals.
Vigileu de complir la normativa corresponent.

Mentimeter

Enllaç: https://www.mentimeter.com
Plataforma: web i mòbil
Preu: semipagament

Amb Mentimeter tenim, en un sol lloc, des del disseny de la presentació fins a la interacció amb els nostres participants a través de formularis o qüestionaris que podem llançar en directe. Primer hem de dissenyar la nostra presentació i incloure les diapositives en què vulguem interacció a través de preguntes. Disposem de diversos tipus de preguntes, des de preguntes de selecció fins a preguntes de núvol d'idees. En totes, a mesura que els nostres participants vagin responent, anirem veient en directe com es posicionen en la nostra diapositiva de la presentació les diferents opcions que vagin seleccionant.

Disposa d'un panell per al presentador/a on pot controlar, en tot moment, la diapositiva activa, així com les preguntes que es van fent, i posteriorment es poden exportar les dades que s'han obtingut.

A més, té hi ha possibilitat de traduir la presentació a diversos idiomes per adequar-nos a l'audiència a la qual la presentarem.

Disposa d'una versió gratuïta que ens permetrà fer tantes presentacions com vulguem, però ens limitarà el nombre de preguntes i qüestionaris que podem posar dins de cada presentació, i algun tipus de preguntes tampoc no estaran disponibles en aquesta versió. D'altra banda, l'opció de pagament ens permetrà accedir a totes aquestes opcions addicionals, i per exemple permet la importació directa de PowerPoint.

Comentari

Pot ser una bona opció per sorprendre la nostra audiència amb un entorn interactiu molt atractiu, en el qual podem posar la nostra presentació i aconseguir respostes instantànies. La facilitat a l'hora d'interactuar així com l'atractiu de les transicions quan visualitzem les respostes, la fan especialment interessant per aconseguir l'efecte sorpresa (wow).

Encara que disposem d'altres eines que, combinades entre si, també poden aconseguir aquest efecte de presentació amb interactivitat, Mentimeter ens ofereix la seguretat de tenir-ho tot en un sol espai. Si bé és cert que, per començar a treure tot el potencial a l'eina, és molt recomanable saltar a la versió de pagament, a partir de 10 dòlars al mes.

Per a les persones que es defensin integrant diverses aplicacions en un mateix lloc, per exemple, Microsoft PowerPoint amb tíquer (slide) o Microsoft Forms, probablement Mentimeter no sigui la seva opció, però si ho volem tenir tot ben integrat seria la solució a tenir en compte.

Més informació: https://www.youtube.com/playlist?list=PLOSKANd_V6R1utnldPp1BDKC3KqCuDMcK.


↑ Índex de la pàgina

Pear Deck

Enllaç: https://www.peardeck.com
Plataforma: Google Slides i Microsoft 365
Preu: semipagament

Pear Deck pot ser una eina molt interessant si fem servir Google Slides o Microsoft 365. Funciona com un complement a Google Slides o PowerPoint. Quan s'instal·la permet introduir contingut interactiu en les diapositives i s'hi poden crear preguntes i qüestionaris de diversos tipus. El professor/a pot usar aquest contingut interactiu i també pot donar accés remot als alumnes que estan seguint la presentació. De manera que, a través de les eines de compartició de presentació de Google o Microsoft, poden seguir la presentació des del seu dispositiu amb un enllaç que els donarà accés i els permetrà a més poder-hi participar.

En funció del pla que haguem triat, podrem tenir més o menys interacció amb els nostres alumnes. Inicialment podrem disposar d'un pla gratuït que ens permetrà fer ús de les funcions més bàsiques, encara que poden ser suficients si el que volem és fer-lo servir per veure la presentació i respondre les preguntes. Si necessitem funcions de formació asíncrona o disposar d'una retroalimentació individual per a cada alumne durant la presentació en funció de les seves respostes, haurem d'optar per la versió de pagament, a partir de 150 dòlars l'any.

Actualment no hi ha menús de Pear Deck en català, encara que sí que els podem trobar en castellà, anglès, francès o altres idiomes.

Comentari

Encara que no té la mateixa capacitat d'involucrar els alumnes que pugui tenir Kahoot, el seu valor és que podem unificar en un sol lloc la presentació, juntament amb la ludificació, i a més es pot integrar en eines com PowerPoint o Google Slides, si són les que ja estem fent servir.

Més informació: https://www.youtube.com/watch?v=_LFRj-QR8EQ.


↑ Índex de la pàgina


← Presentacions | Ludificació →

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autor: Joan Maria Muntané (Gesem formació i consultoria, SL).

Coordinació tècnica i pedagògica: Servei de Formació per a la Generalitat, EAPC.

La imatge de portada és de Jagrit Parajuli i s'ha obtingut a Pixabay. La resta d'imatges són també lliures de drets.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza l'ús, doncs, amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials, i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.