Saltar al contingut principal

Curs bàsic per als membres dels tribunals dels ens locals

Inici | Unitat 2

1. El personal col·laborador de l’EAPC als tribunals

D’acord amb el que estableixen l'article 292.1.//c// del Decret legislatiu 2/2003 i l'article 72 del Decret 214/1990, un terç dels membres dels tribunals qualificadors de processos selectius de personal dels ens locals catalans han de ser proposats per l'ajuntament mateix i l'altre terç per personal tècnic.

La normativa catalana, amb l’esmentada regla dels terços, persegueix reforçar la independència, la imparcialitat i la professionalitat del tribunal i facilitar que totes les corporacions locals catalanes disposin de personal expert per assistir-les durant el desenvolupament del procés selectiu.
El personal que ha estat nomenat, a proposta de l’EAPC, com a vocal dels òrgans o tribunals dels processos selectius per a l’accés a la funció pública local, té el deure d’assistir a les sessions del tribunal qualificador el dia i l'hora que siguin convocats.

L’assistència a les sessions dels òrgans selectius no es considera absència laboral i, per tant, no s’ha de justificar mitjançant cap permís per assumptes personals o dies de vacances. Es tracta d’una encomanda de servei subjecta al règim d’indemnitzacions per raó del servei. En relació amb aquest assumpte, i atès que s’ha observat que no totes les institucions tenen el mateix criteri, l’EAPC va fer una consulta a la Direcció General de Funció Pública de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, que va informar del següent:

"Un cop autoritzada la inscripció a la borsa de col·laboradors, en funció de les disponibilitats i les necessitats del servei, el personal de l’Administració de la Generalitat i de l'Administració Local que ha estat nomenat per l’òrgan competent com a vocal dels processos selectius per a l’accés a la funció pública local, té el deure d’assistir a les sessions del tribunal qualificador el dia i l'hora que siguin convocats a aquest efecte. Atès que la no assistència als tribunals de selecció de forma reiterada pot comportar responsabilitats, s’ha de concedir el permís per deures inexcusables de caràcter públic de l’article 96.1.d del text refós de la funció pública, aprovat pel Decret legislatiu 1/1997, de 31 d’octubre (en el mateix sentit que disposa l’article 48.j del TREBEP). En aquest sentit, els impediments injustificats a les assistències d’aquest personal dins el seu horari i jornada implica igualment l’incompliment del deure de lleialtat institucional envers les administracions locals catalanes."

1.1 Tramitació prèvia a l'inici de l'actuació dels òrgans de selecció

En aquest apartat us fem una breu descripció dels tràmits previs a l’inici de la vostra intervenció en l’òrgan de selecció. Un cop publicada la convocatòria del procés selectiu als diaris oficials corresponents, l’ens local convocant sol·licita a l’EAPC la proposta de nomenament del terç de membres que li pertoquen.

L’EAPC selecciona de la seva base de col·laboradors la persona o les persones idònies per al lloc de treball objecte de convocatòria (per grup de titulació, formació, tasques i situació geogràfica del lloc de treball, etc.). Quan ja ha determinat els vocals –titulars i suplents– que proposarà, l’EAPC tramet la informació següent:

  • A l’ens convocant li tramet el nom, lloc de treball, adreça, telèfon, adreça electrònica i formació acadèmica de les persones seleccionades, i li indica si les proposa com a vocals titulars o suplents.
  • Simultàniament, s'informa els col·laboradors de l’EAPC seleccionats que han estat proposats, i els indica quin és l’ens convocant, la plaça objecte de convocatòria, si se’ls proposa com a vocals titulars o com a suplents i les dades de contacte de l’altre col·laborador proposat per a la mateixa convocatòria (suplent o titular, respectivament).

A partir d’aquest moment, els col·laboradors han d’esperar que l’ens local convocant es posi en contacte amb ells per convocar-los a la sessió de constitució (que pot coincidir o no amb la realització d’alguna de les proves del procés), i els indica lloc, dia, hora i ordre del dia. Aquesta convocatòria es pot rebre de forma immediata o pot trigar setmanes o, fins i tot, mesos, depenent de si l’ens local tramita amb més o menys rapidesa les fases prèvies a l’inici del procés (revisió de sol·licituds, publicació de llistes d’admesos i exclosos, etc.).

Cal tenir en compte que l’EAPC no disposa d’aquesta informació en el moment en què envia la comunicació als col·laboradors i, per tant, no la pot facilitar en l’escrit de designació.

En el cas que la persona proposada vulgui disposar d’informació anticipada, es pot posar en contacte en qualsevol moment amb l’àrea de recursos humans de l’ens convocant.


↑ Tornar a l'índex de la unitat


Inici | Unitat 2

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Els materials han estat elaborats pel Joan A. Montesinos i Bernabé i el Servei de Formació i Selecció per a l'Administració local a partir del Manual d'instruccions per a l'actuació dels membres dels òrgans de selecció de personal dels ens locals, elaborat per Josep Aldomà Buixadé i Eva Comellas Batet.

La imatge de portada és d'archistella i s'ha obtingut de Freepik.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza, doncs, l'ús amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria,
  • amb finalitats no comercials i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.