Saltar al contingut principal

Curs bàsic per als membres dels tribunals dels ens locals

Nombre de lectures: 0

7. Elaboració de proves

L’elaboració de les proves és una tasca primordial per garantir la qualitat i la transparència del procés selectiu.
Cal deixar constància en l’acta de la sessió sobre què, qui i com s’elaboraran les proves i establir un mètode de reproducció i custòdia de les proves que n’eviti les filtracions i en garanteixi la confidencialitat fins al moment de fer la prova.
El grau de dificultat dels exercicis s’ha d’adequar a la categoria de les places convocades, i la durada de la prova, al temps establert a les bases.
Quan s'encarrega la confecció a una altra administració, empresa especialitzada, professional, unitat del mateix ens, etc., s'ha de tenir en compte que els professionals que facin la proposta de prova han d'estar sotmesos a les mateixes causes d'abstenció que els membres del tribunal i també al deure de confidencialitat.
La garantia de la igualtat en l’accés als llocs de treball i l’objectivat i la imparcialitat en l’actuació de l’òrgan convocant i de l’òrgan de selecció s’assegura evitant que els exercicis continguin la identitat de les persones aspirants. Durant la fase de recollida dels exercicis cal assegurar-se que no contenen cap element que permeti identificar la persona aspirant.

A continuació es descriuen algunes de les proves més generalitzades i s’estableixen pautes per elaborar-les. A continuació es descriuen algunes de les proves més generalitzades i s’estableixen pautes per elaborar-les.

7.1. Tipus de proves

7.1.1. Qüestionaris de respostes alternatives o tipus test

Estan formats per un nombre determinat de preguntes amb tres, quatre o més respostes alternatives, de les quals només una és correcta.

És fonamental l’elaboració curosa d’aquests qüestionaris per evitar el risc de possibles filtracions i impugnacions per defectes tant formals com de contingut.

Per a l’elaboració del qüestionari s’ha de respectar escrupolosament el que disposen les bases de la convocatòria amb relació al tipus de preguntes i la seva correspondència amb les diferents parts del programa. El contingut de les preguntes ha de recaure exclusivament sobre les matèries contingudes en el programa de la convocatòria.

Recomanacions per a la seva elaboració:

L’òrgan selectiu ha de determinar qui, com i quan elaborarà les preguntes i les solucions i quin mètode se seguirà. Les pot redactar un o més membres i la resta donar-hi el vistiplau abans, o bé se’n pot encarregar la confecció a una altra administració, empresa especialitzada, professional, etc. En aquest cas cal tenir en compte que els professionals que facin la proposta de prova se sotmeten a les mateixes causes d'abstenció que els membres del tribunal i, també, al deure de confidencialitat.
El tribunal ha de validar i aprovar el qüestionari amb la resposta correcta i el precepte legal o doctrina científica en què es fonamenta.
  1. El contingut de la prova s’ha d’ajustar al temps establert a les bases de la convocatòria i al grau de dificultat adient a les places convocades.
  2. S’han de rebutjar les preguntes basades en opinions doctrinals no pacífiques. Les respostes s’han de basar sempre en raonaments normatius o científics acceptats unànimement.
  3. No hi pot haver dubtes tècnics en relació amb la resposta correcta, per tant, s’han d’eliminar totes les alternatives que puguin generar dubtes.
  4. S’han d’evitar les preguntes que tinguin un enunciat confús i llarg i les formulades en sentit negatiu. També s’han d’evitar les respostes alternatives amb contingut parcialment o totalment cert que utilitzin fórmules com: “totes les anteriors són correctes” o “cap de les anteriors és correcta”.
  5. S'han de fer diverses preguntes de reserva que s'utilitzarien en cas que algunes de les preguntes de l'exercici s'anul·lessin.

7.1.2. Redacció de temes per desenvolupar

Aquesta prova consisteix en l’exposició per escrit d’un o més temes del programa de l’oposició. L’elecció dels temes s’ha de fer d’acord amb el que disposin les bases de la convocatòria. Si no s’ha disposat a les bases, l’òrgan selectiu ha d’acordar el sistema que cal utilitzar, entre els diversos possibles, com ara: l’elecció directa dels temes per part seva, un sorteig, l’elecció per part de l’aspirant d’un o diversos temes dels que proposi el tribunal, etc.

7.1.3 Resolució de casos pràctics

Aquesta prova consisteix en la resolució d’un o diversos casos que han de versar sobre els programes determinats a les bases de la convocatòria.

Recomanacions per a l’elaboració de supòsits pràctics:
L’òrgan selectiu ha de determinar qui, com i quan elaborarà els supòsits i quin mètode se seguirà.
  1. És important preservar la qualitat tècnica dels supòsits pràctics per evitar possibles impugnacions i facilitar l’objectivitat en la correcció.
  2. Els supòsits pràctics han de recaure sobre matèries incloses en el programa i, concretament, sobre la part del programa que determinin les bases de la convocatòria.
  3. El contingut de la prova s’ha d’adequar al temps establert a les bases de la convocatòria i al grau de dificultat adient a les places convocades.
  4. L’enunciat dels supòsits ha de ser clar i no pot generar dubtes sobre les qüestions plantejades i les tasques per efectuar.
  5. El seu disseny ha de permetre una correcció que sigui fàcil d’objectivar. S’han d’acompanyar de les solucions corresponents i dels paràmetres de correcció que cal utilitzar en cada cas.

7.1.4 Exercici d’idiomes

Si es recorre a assessors externs per a l’elaboració i la correcció de la prova, el tribunal ha d’aprovar-ne i validar-ne posteriorment el resultat i incorporar-lo a l’acta de la sessió que correspongui.

7.1.5. Entrevistes

Per garantir que l’entrevista complirà la finalitat de determinar la idoneïtat dels aspirants, sense vulnerar el seu dret a la intimitat i amb plena objectivitat, les bases de la convocatòria poden haver establert la possibilitat que l’òrgan selectiu n’encomani l’elaboració a professionals externs o bé que se serveixi d’assessors especialistes en la matèria. En tots dos casos, el tribunal ha d’aprovar i validar posteriorment el resultat de les entrevistes i incorporar-lo a l’acta de la sessió que correspongui.

Per aplicació del principi d’igualtat en l’accés a l’ocupació pública, cal que l’entrevista es plantegi de manera uniforme a tots els aspirants i que s’apliquin els mateixos criteris d’avaluació. Han de constar en l’expedient de selecció l’informe de valoració de cada aspirant i el formulari que s’ha seguit per a l’avaluació de la prova.

7.1.6. Tests psicotècnics

El tribunal ha d’aprovar i validar posteriorment el resultat de la prova i incorporar-lo a l’acta de la sessió que correspongui.

Per aplicació del principi d’igualtat en l’accés a l’ocupació pública, cal que es faci la mateixa prova a tots els aspirants i que prèviament els informin del contingut. Ha de constar en l’expedient de selecció la descripció de la tècnica que s’ha seguit per a l’avaluació dels tests i l’informe de valoració de cada aspirant.

↑ Tornar a l'índex de la unitat


<< Inici | Unitat 8 >>

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Els materials han estat elaborats pel Joan A. Montesinos i Bernabé i el Servei de Formació i Selecció per a l'Administració local a partir del Manual d'instruccions per a l'actuació dels membres dels òrgans de selecció de personal dels ens locals, elaborat per Josep Aldomà Buixadé i Eva Comellas Batet.

La imatge de portada és d'archistella i s'ha obtingut de Freepik.

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza, doncs, l'ús amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria,
  • amb finalitats no comercials i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.