Saltar al contingut principal

Curs sobre llicències urbanístiques, comunicacions prèvies i protecció de la legalitat urbanística vulnerada

Unitat 6 | Unitat 8

7. Administracions i òrgans competents

7.1 Administracions competents

De conformitat amb l’article 104 del RPLU, l’exercici de la potestat de protecció de la legalitat urbanística correspon a l’administració municipal.

Així mateix, aquest exercici també correspon al departament competent en matèria d’urbanisme -en l’actualitat, del Departament de Territori- respecte de les vulneracions de la legalitat urbanística que puguin ser constitutives d’infraccions greus o molt greus.

Aquesta competència concurrent en el cas de les infraccions greus i molt greus requereix la coordinació entre les dues administracions.

Des d’aquesta òptica, l’article 104.3 del RPLU estableix una sèrie de principis i criteris a tenir en compte quan es produeixi una vulneració de la legalitat urbanística que pugui ser constitutiva d’una infracció greu o molt greu:

  1. El principi de lleialtat institucional.
  2. El criteri general segons el qual l’exercici de la potestat és preceptiu i preferent per part de l’administració municipal de conformitat amb l’article 106.1 del RPLU.
  3. El criteri especial segons el qual, en sòl no urbanitzable i en terrenys que el planejament urbanístic reserva a sistemes urbanístics generals, el departament competent en matèria d’urbanisme pot exercir la potestat directament de conformitat amb l’article 106.2 del RPLU.
Aquests principis es desenvolupen en els articles 105 i 106 del RPLU.

L’article 105 del RPLU disposa que quan el departament competent en matèria d’urbanisme tingui coneixement d’una presumpta vulneració de la legalitat urbanística, ha de comunicar a l’administració municipal corresponent els fets que poden vulnerar-la, amb còpia dels documents de què disposi relatius a aquests fets.

Aquesta petició no vincula l'òrgan competent per iniciar el procediment, si bé ha de comunicar a l'òrgan que l'hagi formulat els motius pels quals, si escau, no és procedent la iniciació (art. 61.2 de la LPAC).

Ara bé, si hi ha una vulneració que pugui ser constitutiva d’una infracció urbanística greu o molt greu, el departament competent en matèria d’urbanisme pot requerir l’administració municipal en qualsevol moment perquè, en un termini no inferior a deu dies ni superior a un mes, incoï el procediment de protecció de la legalitat urbanística vulnerada. Un cop transcorregut aquest termini sense que l’administració municipal atengui el requeriment, l’òrgan competent del departament pot incoar el procediment corresponent (art. 106.1 del RPLU).

A més, si la vulneració que pot ser constitutiva d’una infracció greu o molt greu té lloc en sòl no urbanitzable o en terrenys que el planejament urbanístic reserva per a sistemes urbanístics generals, respecte de la qual no consti que l’administració municipal estigui tramitant un procediment de protecció de la legalitat urbanística, el departament competent en matèria d’urbanisme pot incoar el procediment corresponent sense necessitat d’efectuar el requeriment previ a què s’ha fet referència en l’apartat anterior (art. 106.2 del RPLU).

En els dos supòsits referits, és a dir, els establerts en els articles 106.1 i 106.2 del RPLU, i amb la finalitat de no duplicar procediments, si el departament competent en matèria d’urbanisme incoa un procediment de protecció de la legalitat urbanística vulnerada, ha de comunicar la resolució d’iniciació a l’administració municipal que pertoqui i, posteriorment, la resolució que posi fi al procediment.

7.2 Òrgans competents

Respecte als òrgans competents i centrant-nos evidentment en l’àmbit municipal, el RPLU diferencia entre òrgans competents per incoar procediments de protecció de la legalitat urbanística vulnerada i òrgans competents per resoldre'ls.

Així, pel que fa als òrgans competents per incoar procediments de protecció de la legalitat urbanística vulnerada, el RPLU fa una remissió a la legislació sobre règim local, de manera que l’òrgan competent és l’alcalde (art. 21.1.n i s de la LRBRL) o bé l’òrgan en què aquest hagi delegat, sigui un regidor o bé la junta de govern local.

L’òrgan competent per incoar el procediment també ho és per adoptar les mesures provisionals que consideri oportunes durant la seva tramitació (art. 107.2 del RPLU).

Pel que fa a la resolució d’aquests procediments, els articles 108 i 109 del RPLU diferencien si aquests comporten o no la imposició de sancions d’infraccions urbanístiques.

Quan la resolució dels procediments de protecció de la legalitat urbanística vulnerada no comporti la imposició de sancions per la comissió d’infraccions urbanístiques -en tant que únicament es tramita en aquell moment el procediment de restauració de la realitat alterada-, l’òrgan competent és l’alcalde o bé l’òrgan en què aquest hagi delegat.

Per contra, si la resolució d’aquests procediments que comporta la imposició de sancions per la comissió d’infraccions urbanístiques, els òrgans competents són:

  • L’alcalde, en el cas d’infraccions lleus i greus.
  • El ple de l’ajuntament, en el cas d’infraccions molt greus.

En el cas d’infraccions urbanístiques concurrents, l’òrgan competent per resoldre és el competent respecte de la infracció urbanística comesa més greu.

Finalment, si en el procediment de protecció de la legalitat urbanística vulnerada, conjuntament amb la imposició de la sanció, es pretén determinar els danys i perjudicis causats i ordenar les corresponents mesures de restauració de la realitat física alterada, l’òrgan competent per sancionar ho és també per imposar les mesures esmentades (art. 109.3 del RPLU).

↑ Tornar a l'índex de la unitat


Inici | Unitat 8

Torna a munt
× Tanqueu els crèdits
Autoria i llicència

Autor: Sergi Ribas

Coordinació tècnica i pedagògica: Servei de Formació per a l'Administració local, EAPC

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya, amb la voluntat de contribuir a la lliure difusió del coneixement i d'acord amb el que estableix la Recomanació de la Comissió Europea sobre gestió de la propietat intel·lectual, difon aquests materials sota una llicència creative commons by-nc-sa. N'autoritza l'ús, doncs, amb les condicions següents:

  • citant-ne font i autoria;
  • amb finalitats no comercials, i
  • per fer-ne obres derivades que compleixin les condicions anteriors i es difonguin amb el mateix tipus de llicència.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons.

La imatge de portada és de imatge de la portada és de Kaspars Upmanis i s'ha obtingut d'Unsplash.