Com ja vam tenir ocasió de comentar en un apunt anterior, el Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, va introduir en el TRLGSS la disposició addicional 52, d'acord amb la qual, a partir de l'1 de gener de 2024, la realització de pràctiques formatives en empreses, institucions o entitats incloses en programes de formació i la realització de pràctiques acadèmiques externes a l'empara de la respectiva regulació legal i reglamentària determina la inclusió en el sistema de la Seguretat Social de les persones que les efectuïn.
Fins en aquest moment, únicament les pràctiques remunerades estaven incloses en el Sistema de la Seguretat Social i, per tant, les persones que feien pràctiques acadèmiques o formatives no remunerades durant el desenvolupament de les seves carreres universitàries o els seus estudis de formació professional, no es trobaven en alta ni cotitzaven en el règim general de la Seguretat Social. La conseqüència d'aquesta omissió era que aquests períodes no computaven en les seves vides laborals per al reconeixement de les pensions.
Així doncs, des de l'1 de gener de 2024, totes les persones que facin pràctiques acadèmiques o professionals externes, siguin o no remunerades, estaran en alta i cotitzaran en el règim general de la Seguretat Social com assimilades a treballadors per compte d'altri i tindran l'acció protectora corresponent a aquest règim, amb l'exclusió de la protecció per desocupació, de la cobertura del Fons de Garantia Salarial i per Formació Professional. A més, en el cas que les pràctiques no siguin remunerades, s'exclourà també la protecció per la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències comunes.
Però la disposició addicional 52, en l'apartat 8, va establir que les persones que, amb anterioritat a la data d'entrada en vigor, s'hagin trobat en la situació indicada en aquesta disposició, poden subscriure un conveni especial, per una única vegada, en el termini, els termes i les condicions que determini el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que els possibiliti el còmput de la cotització per als períodes de formació o realització de pràctiques no laborals i acadèmiques efectuades abans del dia 1 de gener de 2024, fins a un màxim de cinc anys. Aquesta previsió normativa estava pendent de desenvolupament, que ha tingut lloc amb la publicació de l'Ordre ISM/386/2024, de 29 d'abril, i de l'Ordre ISM/812/2024, de 26 de juliol.
En aquestes dues normes es regula el procediment per subscriure el conveni especial previst en la disposició addicional 52 del TRLGSS, a l'efecte de poder computar la cotització pels períodes de pràctiques formatives i de pràctiques acadèmiques externes, regulades per aquesta, que s'hagin fet abans de la seva entrada en vigor. Les pràctiques no remunerades s'han d'haver fet amb anterioritat a l'1 de gener de 2024, mentre que les pràctiques remunerades s'han d'haver fet amb anterioritat a l'1 de novembre de 2011, ja que el Reial decret 1493/2011, de 24 d'octubre, ja les va incloure en el règim general de la Seguretat Social en aquesta data. En tots dos casos, les persones afectades poden sol·licitar a la Tresoreria General de la Seguretat Social la subscripció del conveni especial per una única vegada, a fi de possibilitar el còmput de la cotització corresponent als períodes de pràctiques efectuats, fins a un màxim de 1.825 dies.
Per subscriure el conveni especial amb la Tresoreria General de la Seguretat Social regulat en aquesta Ordre cal complir els requisits següents:
1. El sol·licitant ha d'acreditar, mitjançant una certificació expedida per la universitat o el centre educatiu, la realització de les pràctiques formatives o les pràctiques acadèmiques externes dirigides a l'obtenció de la titulació corresponent, que no van determinar, en el seu moment, la inclusió en el sistema de la Seguretat Social.
2. S'ha de sol·licitar la subscripció del conveni especial fins al 31 de desembre de 2028. Aquesta sol·licitud es pot fer presencialment o telemàticament, utilitzant el registre electrònic o els mitjans electrònics que estableixi la Tresoreria General de la Seguretat Social.
La cotització d'aquests períodes de pràctiques té per objecte la cobertura de les prestacions de jubilació, incapacitat permanent i mort i supervivència derivades de contingències comunes. La base de cotització és la corresponent al grup 7 de cotització del règim general vigent en cada període -actualment, 1.323,00 euros-, a la qual s'ha d'aplicar el tipus de cotització corresponent a les contingències comunes, és a dir, el 28,30%. Al resultat d'aplicar el tipus a la base, s'ha d'aplicar el coeficient 0,77, i el resultat és la cotització a ingressar.
Quant a l'ingrés d'aquestes cotitzacions -que s'ha de domiciliar en compte-, la persona interessada pot optar, en la mateixa sol·licitud, per efectuar l'ingrés de la cotització que correspongui per aquest conveni especial mitjançant un pagament únic o mitjançant un pagament fraccionat mensual en un període de fins al doble de les mensualitats objecte de còmput, com a màxim, 84 mensualitats.
Aquesta normativa permetrà a moltes persones que han fet pràctiques acadèmiques o formatives, especialment les no remunerades amb anterioritat a l'1 de gener de 2024, d'incorporar aquests períodes a les seves vides laborals i, conseqüentment, millorar les seves expectatives de pensions. Tanmateix, perquè això sigui possible és preceptiva la subscripció d'aquest nou conveni especial i el consegüent sacrifici econòmic que comporta l'abonament de les quotes corresponents. En tractar-se d'una opció totalment voluntària, cada persona haurà de valorar l'interès o la conveniència que en cada cas pugui tenir la subscripció d'aquest conveni especial.