El 2 d’octubre de 2016 va entrar en vigor la Llei 39/2015, si bé algunes de les seves previsions en matèria de tramitació electrònica es van posposar dos anys més i van ser objecte de dues “pròrrogues” més, fins que, a partir del 2 d’abril de 2021 …
“Winter is coming” per l’acte administratiu en suport paper. Sentència del Tribunal Suprem de 19 de maig de 2025
L’execució subsidiària dels actes administratius quan requereixen l'accés al domicili
L'execució subsidiària és una manifestació del principi d'autotutela executiva, ja que permet a l'administració que ha dictat un acte administratiu executar-lo directament sense necessitat de recórrer als òrgans judicials. Ara bé, existeix una excepció o límit, establert en l'article 100.3 de la Llei 39/2015 …
Novament sobre la terminació del procediment per impossibilitat material de continuar-lo per causes sobrevingudes
En un apunt anterior vam fer referència a la impossibilitat material de continuar el procediment per causes sobrevingudes com una de les causes de terminació del procediment establertes en la LLei 39/2015 (article 84.2, que reprodueix l’article 87.2 de la Llei 30/1992, de 26 de …
Quina és la situació actual de les notificacions administratives i, en particular, de les electròniques? Algun apunt jurisprudencial
En altres ocasions ens hem referit a les notificacions administratives, amb especial incidència a les notificacions electròniques. Cal recordar la importància de les notificacions com a requisit d’eficàcia, que no de validesa, dels actes administratius; a excepció del silenci administratiu estimatori, en el qual la notificació d'una resolució …
Els repertoris de jurisprudència no ofereixen gaires precedents d’assumptes en què s’hagi discutit qüestions relatives a la representació en el procediment administratiu comú, però, a la pràctica, hi ha força casuística que es pot comentar.
La representació es regula en els articles 5 i 6 de la Llei …
Ampliació de terminis del procediment administratiu: supòsit de l'article 23 de la Llei del procediment administratiu comú (primera part)
Tota actuació de les administracions públiques en exercici de potestats públiques per satisfer interessos públics, se subjecta al dret administratiu i se sotmet a un procediment que culmina amb un acte administratiu.
El procediment administratiu es configura al nostre ordenament jurídic com a garantia per al ciutadà enfront de les …
En aquest apunt ens referim a la presumpció de validesa, que és un dels elements que configuren el règim jurídic dels actes administratius. En efecte, l’article 39.1 de la Llei 39/2015 estableix que:
“Els actes de les administracions públiques subjectes al dret administratiu es presumeixen vàlids i …
Es pot incorporar la intel·ligència artificial al procediment administratiu? Una aproximació modesta
En el moment de reincorporar-me a la participació en aquest espai temàtic, estava redactant un apunt més generalista, en el qual analitzava la situació actual pel que fa a l’obligatorietat de la tramitació electrònica i avançava altres temes que crec que són d’interès, com l’expedient administratiu electrònic …
Com a continuació de l’apunt anterior, Còmput de terminis. Criteris jurisprudencials, avui comentaré alguns criteris doctrinals rellevants de la Comissió Jurídica Assessora sobre el còmput del termini de prescripció en determinats procediments de responsabilitat patrimonial. Tots els dictàmens citats es poden trobar al Cercador de dictàmens del Portal Jurídic …
1. Distinció de figures afins
La Llei 39/2015 regula la potestat de revocar els actes administratius en l'article 109.1, i estableix que "Les administracions públiques poden revocar, mentre no hagi transcorregut el termini de prescripció, els seus actes de gravamen o desfavorables, sempre que aquesta revocació no …